Skaeve Huse - VVD Amersfoort stelt schriftelijke vragen n.a.v. informatiebijeenkomst van 22 februari 2023

Het Amersfoortse college heeft de keuze al gemaakt: Skaeve Huse, die komen in Vathorst Noord. Want nog steeds wijst niets erop dat dat niet het geval is. Het is zelfs al letterlijk aangegeven door de wethouder. 


Het college (D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren) had bij de start van de collegeperiode een jaar geleden de mond vol van het betrekken van inwoners. Datzelfde college neemt vanaf de start van dit dossier een stoïcijnse houding aan tegenover iedereen die kritische vragen stelt en tegenover iedereen die mee wil denken om een locatie te zoeken die wel geschikt is. Het lijkt niet uit te maken. Inwoners zouden op dat vlak toch meer moeten kunnen verwachten, met name van een D66 en CDA. Het ondermaatse onderzoek, dat zogenaamd ten grondslag ligt aan de keuze, is na vele terechte kritieken gewoon her en der wat aangepast. Behalve de uitkomst (of was dat nou toch het startpunt?), die laat men natuurlijk in tact. 


Afgelopen woensdag 22 februari, tijdens de informatiebijeenkomst in het Hart van Vathorst, was het same old same old. Vragen van inwoners werden van een non-antwoord voorzien. Tips werden afgedaan. Feiten werden vakkundig van het label ‘zorgen’ voorzien. Het aanbod om als inwoners mee te denken? Neen! Inwoners komen steeds maar weer met keigoede argumenten dat de locatie ongeschikt is. Ze geven met feiten aan dat het beeld dat het college op veel punten schetst niet klopt. Echter, alles glibbert er gewoon vanaf. Naar om te aanschouwen. Zeg dan gewoon eerlijk dat je al een keuze hebt gemaakt, verpak het niet. “Ik hoor wat u zegt”, “Wij gaan met u in gesprek”, etc. En dan sloot het college de avond ook nog af met dat ze “eigenlijk hun doel van de avond wel hebben bereikt”. Zonder interesse naar de zaal te tonen of dat ook gedeeld werd. Terwijl de onderwerpen die bij de start van de avond uit de zaal opgehaald werden niet allemaal besproken waren, zoals bijvoorbeeld vertrouwen.


Kwintes had ook al geen sterk verhaal. Binnen no time ging het verhaal van geen overlast van Skaeve Huse, naar de naakte man bij het toegangshek, naar de vaste drugsdealers die blijkbaar gezellig meekomen naar Vathorst, naar de time-out-week op straat na overlast, naar de schreeuwer op de rotonde, etc. Je zou er bijna een grap over maken in een wijk propvol rotondes. Kwintes raakte overigens zelfs zichtbaar flink geïrriteerd van terechte kritische vragen. Dat geeft geen gerust gevoel als je daar straks je overlastsignalen neer moet gaan leggen. Want wat krijg je dan te horen? Dit hoort nu eenmaal bij de doelgroep? In Hilversum is het ook zo? Maakt u zich geen zorgen, deze mensen zijn in zichzelf gekeerd? En is er dan ook al snel irritatie als reactie? En dan gaan inwoners vervolgens met de signalen naar het college (de wethouder gaf aan open te blijven staan voor gesprek) en begint dan weer de riedel van “Ik hoor wat u zegt”, “Wij gaan met u in gesprek”, etc?


De VVD blijft pogen het college in de rationele realistische stand te krijgen. Ga nu toch eens serieus op zoek naar een locatie die geschikt is. Geschikt voor zowel omwonenden als de doelgroep. Dram deze ongeschikte locatie er niet door.


De VVD stelt, onder andere naar aanleiding van de informatiebijeenkomst in het Hart van Vathorst van 22 februari jl., de volgende schriftelijke vragen aan het college:

  1. Omnia Wonen gaf tijdens de informatieavond aan met de gemeente in dit traject gestapt te zijn. Is met deze woningcorporatie een intentieverklaring gesloten, of is er een overeenkomst getekend, of is mondeling aan Omnia Wonen toegezegd dat zij partner zijn in het traject? Zo ja, wilt u deze verklaring/overeenkomst (of in geval van mondelinge toezegging: de strekking hiervan) delen (openbaar of vertrouwelijk ter inzage leggen)? Zo nee, hoe weet Omnia Wonen dat zij het traject met de gemeente zijn ingestapt?
  2. Bent u het met de VVD eens dat bij organisaties zonder winstoogmerk een goed sluitende business case cruciaal is voor de besluitvorming om al dan niet in trajecten te stappen?
  3. Welke informatie heeft u aan Omnia Wonen verstrekt zodat zij zich een beeld kunnen vormen van het nonprofit verdienmodel van Skaeve Huse op uw voorkeurslocatie? En wilt u deze informatie delen (openbaar of vertrouwelijk ter inzage leggen)? Mocht u de eerste vraag beantwoorden met ‘geen’: hoe heeft een professionele organisatie als Omnia Wonen in dat geval volgens u kunnen inschatten dat zij het project, financieel en op het vlak van risicomanagement, vinden passen binnen hun activiteiten zonder winstoogmerk? 
  4. In eerdere schriftelijke vragen stelden wij vragen over de financiële kant van het project Skaeve Huse. U kon deze toen niet echt van een specifiek antwoord voorzien, nu we verder zijn in de tijd doen wij een nieuwe poging met deze vragen. Dit onder meer omdat Kwintes tijdens de informatieavond wel met een bedrag van een container kwam. Onze vraag destijds was: “De financiële haalbaarheid van de plannen is een risico. U stelt dat op financieel vlak de businesscases een negatieve uitkomst laten zien, aan welke bedragen moeten we denken? En wat kost een gemiddeld Skaeve Huse incl bouwkosten, onderhoudskosten, (sociaal) beheer, etc? Mocht u dit voor Amersfoort nog niet in kunnen schatten, kunt u dan voorbeelden van andere gemeenten geven?” Deze vragen stellen wij dus bij deze opnieuw.
  5. In schriftelijke vragen van de VVD naar aanleiding van de sloopmelding Palestinaweg Oost 5, stelden wij de volgende vraag: Hoe moeten inwoners het besluit tot sloop interpreteren in het licht van de nog lopende inspraak in het starten voor de start en kunt u zich voorstellen dat omwonenden vinden dat u de participatie niet serieus neemt? Het laatste deel van de vraag werd destijds door u niet beantwoord. Daarom herhalen wij nu ook die vraag: Kunt u zich voorstellen dat omwonenden vinden dat u de participatie niet serieus neemt?
  6. De overlast loopt op dit moment in Vathorst op plekken de spuigaten uit. Mensen durven de hond niet uit te laten of verhuizen zelfs. Zo is er bijvoorbeeld jeugdoverlast in/rondom het winkelcentrum en De Bron en er is op deze plekken ook sprake van een levendige drugshandel. Deze problemen zijn al te groot voor de capaciteit van handhaving en politie. Ook elders in de stad is er zowel dergelijke overlast als een tekort aan capaciteit, neem bijvoorbeeld de Binnenstad en (rondom) De Kamp. Hoe kunt u voor uw voorkeurslocatie voldoende handhaving en politie garanderen? 
  7. Bent u het met de VVD eens dat de handhavingscapaciteit in Amersfoort, en dus ook in Vathorst, uitgebreid moet worden bovenop de uitbreiding die recent gedaan is naar aanleiding van besluitvorming uit de vorige raadsperiode? Zo ja, wanneer bent u van plan dat te gaan doen? Zo nee, waarom niet?
  8. Hoe gaat u de tijdens de informatieavond als haalbaar benoemde aanrijtijd van tien minuten voor politie en handhaving, vanuit hun standplaatsen in de Binnenstad tot uw voorkeurslocatie in Vathorst, garanderen? Of gaat u hiervoor de capaciteit van omliggende gemeenten aanspreken?
  9. De groslijst voor locaties voor Skaeve Huse uit de Quick Scan, zo bleek uit uw antwoorden op eerdere vragen van de VVD, heeft nooit als zodanig bestaan en blijkt een algemene lijst voor flexwoningen van een aantal jaren geleden. U gaf aan dat die lijst vertrouwelijk ter inzage kan komen te liggen. Wij maken daar graag gebruik van. Kunt u deze direct na het voorjaarsreces ter inzage leggen? Dit ook met het oog op uw snel naderende besluitvorming. 
  10. Omnia Wonen is eigenaar van de grond van uw voorkeurslocatie. In de directe omgeving zijn diverse kavels in bezit van ondernemingen/organisaties. Op deze kavels mag net als op uw voorkeurslocatie nu geen woningbouw gerealiseerd worden. Kunnen volgens u andere grondeigenaren in de omgeving in de toekomst een succesvol beroep gaan doen op de precedentwerking van het besluit dat Omnia Wonen woningbouw mag realiseren op uw voorkeurslocatie? Zo ja of nee, leg uit. En heeft u daar juridisch onderzoek naar gedaan of laten doen? Zo ja, wilt u de uitkomsten delen? Zo nee, waarom heeft u daar geen onderzoek naar gedaan of laten doen?
  11. Volgens de VVD zijn er met de manier waarop u in de kwestie staat twee mogelijke opties: u laat 8-10 mensen wonen op een ongeschikte locatie of u blaast het hele project af. Staat u ervoor open om gedegen onderzoek te laten doen naar de vraag of er in Amersfoort een geschikte locatie is voor het woonconcept Skaeve Huse?