Skaeve Huse - season 1, episode blahblahblah

VVD Amersfoort blijft zorgen houden rond Skaeve Huse. De voorkeurslocatie Palestinaweg Oost - Vathorst Noord wordt onterecht als geschikt aangemerkt en de stappen die het college zet beginnen op een real life soap te lijken. De inloopbijeenkomst over de voorkeurslocatie van het college, Palestinaweg Oost - Vathorst Noord, verdiende geen schoonheidsprijs. Inwoners en instanties hebben vragen gesteld, het college geeft aan maar liefst 200 reacties te hebben ontvangen. De stellers moeten nog wachten op antwoorden. Het college verwacht januari iedereen van antwoorden te voorzien en gooit dat over de boeg van zorgvuldigheid (!) en volledigheid (!). In de Nijkerkse gemeenteraad zijn vragen gesteld over de houding van het Amersfoortse college. Vervolgens heeft de gehele Amersfoortse oppositie naar aanleiding hiervan schriftelijke vragen gesteld. Snel daarna ging het Amersfoortse college door het stof tegenover Nijkerk.

En nu is er weer nieuwe informatie. De VVD heeft antwoord gekregen op de schriftelijke vragen die we het college stelden. Vragen over de Quick Scan, de basis van de keuze van het college voor de voorkeurslocatie. Deze Quick Scan is namelijk niet passend als basis voor een dergelijk ingrijpend besluit en dat baarde de VVD grote zorgen. De Quick Scan is van rammelende en matige kwaliteit, te gericht op de uitkomst, niet goed onderbouwd, zonder criteriaweging en zonder blijk van gedegen kennis van de locatie en de daar lopende projecten. De VVD kon daarom niet anders dan een flinke set kritische schriftelijke vragen stellen. De antwoorden van het college bevestigen dat de zorgen die de VVD heeft terecht zijn. Het verder doorvragen op de Quick Scan leert ons dat er geen gedegen onderzoek heeft plaatsgevonden voordat het college een voorkeurslocatie aangewezen heeft.

Want wat leren we uit de antwoorden op de vragen van de VVD:

  • Een groslijst voor locaties Skaeve Huse: is er helemaal nooit geweest.
  • De groslijst genoemd in de Quick Scan blijkt een algemene lijst voor flexwoningen.
  • Het onderbouwen van het schrappen van locaties voor Skaeve Huse doet het college af met een groslijst die nooit specifiek voor Skaeve Huse is opgesteld.
  • Eerdere raadsinformatie (2020) sprak over 1 locatie voor Skaeve Huse (Middelhoefseweg).
  • De shortlist voor Skaeve Huse is dus eigenlijk uit het niets opgesteld.
  • De shortlist is gemaakt met aanvullende criteria (sociaal prikkelarm, afgelegen, ligging buiten een woonbuurt). Deze zijn niet van toepassing op de voorkeurslocatie van het college. Tenzij je plannen en projecten niet meeneemt, zoals ook het geval is.
  • Ook niet alle genoemde algemene criteria zijn van toepassing op de voorkeurslocatie van het college (bijv. milieuaspecten, maatschappelijk/politiek draagvlak, huidige bestemming).
  • Er is geen serieuze Quick Scan-opdracht opgesteld. De opdracht tot het uitvoeren van een Quick Scan was: voer een Quick Scan uit. Geen criteria, niets. Alleen een paar locaties.
  • De locaties uit de Quick Scan zijn niet in samenhang onderzocht maar elk door een andere medewerker. Er is slechts op 1 dag gezamenlijk naar de locaties gekeken.  
  • De vraag waarom er door de Quick Scan heen zoveel wijzigingen zijn geweest in de transparantie over de meetlat waar de locaties langs gelegd zijn: wordt niet beantwoord.
  • Gebruikte tekens +, ++, -, — en +/- worden omschreven, nadere duiding: is er blijkbaar niet.
  • De vraag hoe de criteria ten opzichte van elkaar zijn gewogen: wordt niet beantwoord. Het komt niet verder dan: ‘De aspecten zijn deels aanvullend op de eerder genoemde eisen’.
  • ‘De politie en VRU is om advies gevraagd en zien op dit moment geen bezwaren, een concreet advies volgt zodra er een besluit ligt, dan is ook meer bekend waar zij een advies over kunnen brengen’. Geen echt advies dus want nog onbekend waarover.
  • Voor wat betreft aanrijtijden van hulpdiensten kijkt het college naar algemene normen en duikt men weg in één praktijkgeval in de huidige omgeving (en dus zonder Skaeve Huse).
  • De inschatting van maatschappelijke weerstand gaf ‘geen doorslag’ in de locatiekeuze en de werkelijke weerstand wordt ‘betrokken bij het vervolgproces’…
  • Dat bij de voorkeurslocatie niet alle omliggende en aangrenzende lopende/toekomstige projecten zijn meegenomen is afgedaan met dat dat ‘met de bekende plannen geprobeerd’ is. Die poging is dus mislukt. Dit geldt ook voor de milieuaspecten.
  • Wat Skaeve Huse kosten weet het college niet. Wel dat deze doelgroep altijd geld kost en de kosten met Skaeve Huse af zullen nemen. Toch lastig beoordelen als je de kosten niet kent.
  • Het college geeft geen antwoord op de vraag of men er nog steeds voor open staat dat de conclusie kan zijn dat Amersfoort geen mogelijkheid biedt voor realisatie van Skaeve Huse.
  • Ook geen antwoord op de vraag of het college welwillend is om het keuzeproces opnieuw en gedegen uit te (laten) voeren en dan alle stappen in het proces en de uitkomst ervan transparant te presenteren aan en delen met de stad.

De VVD blijft het college nauwlettend volgen. De VVD hoopt vurig dat het college in the next episode alle vragen van inwoners en organisaties de verdiende aandacht gaat geven. Sprekende met de woorden van het college: zorgvuldig en volledig. Gewoon netjes één op één antwoord geven aan de stellers van de vragen. En niet bijvoorbeeld simpel verwijzen naar de website met daarop een Q&A, zodat mensen nog moeten zoeken ook. Dat zou een herhaling van zetten zijn en een kopie van de inloopbijeenkomst. Eerst het puin ruimen.

De VVD hoopt dat het college het nieuwe jaar in Amersfoort niet start met inwoners en organisaties met een kluitje in het Laakse riet sturen. En tot slot: dat het college haar huiswerk rond Skaeve Huse opnieuw gaat doen. Zorgvuldig en volledig.