Skaeve Huse - VVD bevraagt college n.a.v. sloop Palestinaweg Oost 5.

Met de sloopmelding neemt het akelige gevoel rond het proces van Skaeve Huse onder inwoners van Vathorst en omgeving toe. De VVD wil net als deze inwoners duidelijkheid en bevraagt daarom het college.

De gang van zaken rond Skaeve Huse houdt de gemoederen al een tijd bezig in Vathorst en omgeving. De VVD begrijpt dat volkomen omdat veel in het proces wonderlijk verloopt en begrijpelijk tot ongenoegen en wantrouwen onder de inwoners leidt. De VVD heeft daarom ook eerder al schriftelijke vragen gesteld aan het college en oproepen aan het college gedaan om zaken op orde te krijgen rond dit proces (in oktober 2022 n.a.v. de inloopbijeenkomst en in december 2022 n.a.v. de quick scan en reacties van inwoners).


De wethouder gaf bij de inloopbijeenkomst op 20 oktober 2022 voor de camera aan: “We zijn hier bij de inloopbijeenkomst voor het voorgenomen besluit over de Skaeve Huse en die komen in Vathorst Noord.” Vervolgens werd en wordt op allerlei manieren om de hete brij heen gedraaid. Vathorst moest zich maar geen zorgen maken. Het was “starten voor de start”. Er zou nog láng geen besluit genomen zijn. Veel feiten, inwoners, organisaties en buurgemeente Nijkerk zijn (alsof niet bestaand) gepasseerd in het proces. Daarnaast wordt er veel gesust als mensen zich roeren en lijkt ook radiostilte te worden gebruikt als middel om het stof te laten neerdalen. Het college lijkt intussen echter gewoon door te gaan met het zetten van stappen om de huisjes op de voorkeurslocatie (Palestinaweg Oost - Vathorst Noord) te realiseren.


Nu uit het niets een sloopmelding voor de Palestinaweg Oost 5 verschijnt (voor het verwijderen van asbesthoudend materiaal en de sloop van het hoofdgebouw, bakhuisje en bijgebouwen) neemt het akelige gevoel van in het ootje genomen worden onder inwoners opnieuw toe. Terwijl inwoners en organisaties wachten op reactie op hun 200 brieven en e-mails, lijkt het college intussen maar gewoon door te gaan.


De VVD vindt dat ontzettend spijtig. Het blijft er helaas op lijken dat het college op basis van onvolledige informatie zomaar de Skaeve Huse op een ongeschikte locatie neer gaat zetten. Het is daarnaast ook niet goed voor het vertrouwen van inwoners in het lokale bestuur. 


De VVD wil net als inwoners duidelijkheid en stelt daarom één heldere open vraag aan het college. Dit in de hoop het proces uit de nevelen te trekken en duidelijke, transparante informatie te geven aan inwoners en organisaties. Want daar hebben ze recht op.


Het college wordt verzocht de volgende vraag schriftelijk te beantwoorden: Hoe moeten inwoners het besluit tot sloop interpreteren in het licht van de nog lopende inspraak in het starten voor de start en kunt u zich voorstellen dat omwonenden vinden dat u de participatie niet serieus neemt?