Skaeve Huse: de VVD roept college op huiswerk opnieuw te doen

Donderdagavond 20 oktober jl. was de inloopbijeenkomst over Skaeve Huse. Als dit de opmaat wordt naar het collegebesluit om deze huisjes in Vathorst te plaatsen dan heeft het college echt niet goed geluisterd en dan heeft het college het besluit ook niet op gedegen informatie gebaseerd. De VVD roept het college op het huiswerk opnieuw te doen.

Het proces naar de avond toe verdient geen schoonheidsprijs. De informatie die men via brieven en website deelde: niet helemaal juist, niet volledig, te kort door de bocht en ook nog eens niet bezorgd bij iedereen die er mee te maken heeft. Specifiek over de quick scan daarbij, waarmee men op de locatie in Vathorst uitkomt: van rammelende en matige kwaliteit, te gericht op de uitkomst, niet goed onderbouwd, zonder criteriaweging en zonder blijk van gedegen kennis van de locatie en de daar lopende projecten. De website veranderde onder de neus van de lezers en gaf soms het gevoel van paniekvoetbal.

De aanloop naar de avond gaf veel inwoners het beeld dat het college onder de noemer van burgerparticipatie en met een avond als deze geruisloos door wilde gaan naar de volgende stap. Skaeve Huse op de gekozen locatie neerzetten. No matter what. Het moest voor het gevoel alleen nog even verkocht worden aan de inwoners.

Op de avond zelf is de schoonheidsprijs ook niet verdiend. Inwoners belandden in grote getale op een drukke markt met kraampjes waar collegeleden, ambtenaren en organisaties in de salesmodus stonden. Geen burgerparticipatie maar een promotiemarkt. Met aspirant klanten die het product en de vooraf gegeven productinformatie soms beter kenden dan de verkopers. Veel inwoners gingen na afloop, ondanks lage verwachtingen vooraf, toch nog gedesillusioneerd naar huis. Het beeld bleef en ze voelden zich niet gehoord. 

Skaeve Huse zijn heftig, anders waren ze immers niet nodig. Die zet je niet zomaar neer. We mogen daar niet lichtzinnig mee omgaan. Het betreft een zorgmodel voor mensen die al heel veel kansen hebben gekregen. Mensen die vaak medicatie gebruiken waarvan het overslaan van een dosis gevolgen kan hebben voor hun omgeving. Mensen die vaak verslaafd zijn en dus middelen nodig hebben. Mensen die in eerdere omgevingen voor dusdanig grote problemen hebben gezorgd dat ze in aanmerking komen voor Skaeve Huse. Mensen die alleen nog prikkelarm en met veel begeleiding kunnen wonen om voor zichzelf en omgeving geen last te zijn. De enige vier (of drie, afhankelijk van hoe je telt) locaties die de gemeente ziet zijn eigenlijk allemaal niet passend, dat blijkt wel duidelijk uit de informatie die de gemeente geeft. En één locatie lijkt nu krampachtig als passend in de verkoop gezet. Met voor veel inwoners het gevoel van een aankoopverplichting. De inwoners van Vathorst zijn donderdagavond niet tot koop overgegaan. Velen voelen zich helaas wel bekocht.

De VVD roept het college op om opnieuw, en dit keer gedegen, het huiswerk doen. De VVD kan zich niet voorstellen dat dan opnieuw hetzelfde resultaat naar voren komt.