7. Duurzaamheid

Hoe voorzien we onze huizen en bedrijven van elektriciteit en warmte?

Onze visie

Een van de belangrijkste uitdagingen is de strijd om ruimte tussen groen, wonen, bedrijvigheid en de opwekking van schone energie. Voor de VVD Amersfoort is de gemeentelijke ruimte vooral bedoeld om te wonen, werk te hebben en is de groene ruimte voor ontspanning. De opwekking van energie doen we daar waar dat het meest effectief is qua ruimte gebruik en qua rendement van de systemen. Zon dus op daken en wind op zee.

De VVD Amersfoort steunt de Europese klimaatdoelstellingen en draagt bij aan de tijdlijn van deze doelen. Oplossingen hoeven niet alleen vanuit de gemeente te komen, de gemeente moet mogelijkheden creƫren om het (lokale) bedrijfsleven met innovatieve oplossingen te laten komen. Draagvlak is essentieel bij verregaande maatregelen in de leefomgeving van onze inwoners. Hierbij is correcte, consistente en open informatievoorziening aan de inwoners essentieel om in vertrouwen samen te werken aan deze opgave. Duidelijk vertellen wat we doen en waarom helpt bij het stimuleren om zelf in actie te komen.

Een goede luchtkwaliteit draagt bij aan een prettige omgeving en een goede gezondheid. De VVD Amersfoort wil werken aan het verbeteren van de luchtkwaliteit met informatie en stimuleringsregelingen. Inwoners spreken elkaar aan op overlast, we zetten daarvoor de informatiecampagne over verantwoord stoken voort, en zijn tegen een stookverbod. We stimuleren schoon vervoer door vergunningen voor laadpalen snel te behandelen, het OV zonder uitstoot te laten rijden en te zorgen voor walstroom in de Eemhaven.

Energiebesparing is de makkelijkste en meest effectieve manier voor het verminderen van uitstoot. Voor het opwekken van elektriciteit zet de VVD Amersfoort in op het optimaal gebruik van daken. Daken van nieuwe gebouwen moeten constructief geschikt zijn voor zonnepanelen. De VVD Amersfoort wil zich inzetten voor het beter benutten van de daken van scholen en gebouwen van de gemeente voor zonnepanelen. Vaak wordt bij de energietransitie de hiervoor benodigde infrastructuur over het hoofd gezien. De gemeente moet in gesprek gaan met nutsbedrijven om de (ondergrondse) infrastructuur klaar te maken voor de verspreide opwekking van energie.

Voor het verwarmen van huizen is de VVD Amersfoort tegen het gebruik van biomassa voor het verwarmen van warmtenetten. Om een warmtenet toch van de grond te krijgen voordat duurzame bronnen kunnen worden aangesloten kiest de VVD Amersfoort voor een oplossing met groen gas of warmte via geothermie. Met bedrijven die al een vergunning voor een biomassa installatie hebben ontvangen gaan we in gesprek om af te zien van het gebruik van deze vergunning. De VVD Amersfoort is kritisch op lage warmte warmtenetten, deze warmte is op hele koude dagen waarschijnlijk niet genoeg om woningen en gebouwen te verwarmen.

Onze actiepunten

  • We organiseren informatiecampagnes over regelingen waarbij mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen mee kunnen doen in gezamenlijke projecten, bijvoorbeeld bij bedrijven op het dak.
  • We stimuleren een jaarlijkse energie challenge op scholen om kinderen bewust te laten zijn van energie.
  • We onderzoeken of en hoe het bestaande gas netwerk gebruikt kan worden voor waterstof. Bij nieuwbouw leggen we gasleidingen wel aan, anticiperend op het toekomstig gebruik voor waterstof. Hierbij nemen we geen onomkeerbare acties en voorkomen we kapitaalvernietiging.
  • Om de drempel tot verduurzaming te verlagen en om te dereguleren onderzoeken we of we de noodzaak van een vergunning voor warmtepompen kunnen weghalen.
  • We laten geen nieuwe biogas installaties toe in de stad, met bedrijven die al een vergunning hebben maar nog geen installatie gaan we in gesprek over alternatieven. 

Dit onderdeel van ons verkiezingsprogramma terugluisteren in een paar minuten? Klik hier