6. Cultuur en sport

Hoe houden we de stad levendig en aantrekkelijk?

Onze visie

Sporten is niet alleen gezond, het is vooral ook leuk en goed om in contact te komen met anderen. De afgelopen jaren is onder aanvoering van de VVD Amersfoort hard gewerkt aan het zo breed mogelijk faciliteren van sport. Iedereen kan sporten en er is een brede keuze aan sporten beschikbaar. Daarnaast is geïnvesteerd in topsport faciliteiten zoals de Amerena. Lokale topsporters zijn een motivatie voor jongeren om te gaan sporten. Met het momentum van lokale topsporters, zoals Femke Bol en andere succesvolle lokale Olympiërs, willen we kijken wat er nodig is om topsport in Amersfoort verder te ondersteunen. Dit mag echter niet ten koste gaan van de breedtesport die de basis vormt voor de topsport.

Culturele faciliteiten en mogelijkheden om je cultureel te ontwikkelen maken een stad ook aantrekkelijk. Ook de cultuursector en evenementenindustrie hebben het zwaar gehad tijdens de coronacrisis. We willen een aantrekkelijk aanbod aan culturele evenementen en faciliteiten. Hierbij zetten we zoveel mogelijk in op samenwerking om de hoeveelheid cultuur per gemeentelijke euro te optimaliseren. Wanneer culturele instellingen nieuwe huisvesting nodig hebben kijken wij hier ook nadrukkelijk naar. We vinden het belangrijk dat culturele instellingen zoveel mogelijk inwoners uit Amersfoort bereiken. Bezoekersaantallen en de bijdrage van bezoekers of sponsoren wegen we mee wanneer we subsidies verstrekken of culturele investeringen doen.

Culturele basisinstellingen zijn niet de enige instellingen die cultuur bieden, de VVD Amersfoort wil ook kleine (private) instellingen en evenementenindustrie kansen bieden op gemeentelijke subsidie. Met de projectsubsidies in de cultuur en de besteding van de coronagelden is hiermee al een start gemaakt. Commerciële muziekscholen moeten concurreren met gesubsidieerde instellingen. De VVD Amersfoort vindt dat instellingen geen subsidie hoeven te ontvangen voor activiteiten die ook commercieel aangeboden worden.

Onze actiepunten

  • Naast breedtesport willen we onderzoeken wat er nodig is om topsport beter te faciliteren zonder dat dit per se in faciliteiten hoeft te zitten of ten koste gaat van de breedtesport.
  • Culturele subsidies gebruiken we om zoveel mogelijk cultuur voor de euro subsidie te behalen.
  • Instellingen hoeven geen subsidie te ontvangen voor activiteiten die elders ook door de markt worden geboden. 

Dit onderdeel van ons verkiezingsprogramma terugluisteren in een paar minuten? Klik hier