5. Economie, ondernemerschap, onderwijs en innovatie

Hoe zorgen we dat u in Amersfoort kunt leren, werken en ondernemen?

Onze visie

In Nederland is het aantal vacatures groter dan het aantal werklozen, alleen sluiten de kwaliteiten van de werkzoekenden niet altijd aan bij de vacatures. Voor Amersfoort is dit niet anders. Daarom vindt de VVD Amersfoort het belangrijk dat de gemeente werkzoekenden met onderwijsinstellingen actief begeleidt naar (her-)scholing om werkzoekenden in aanmerking te laten komen voor de beschikbare vacatures. Met name in de zorg, bouw, installatietechniek en horeca zijn veel vacatures.

Met de MBO en HBO instellingen in Amersfoort gaan we in gesprek om studies in Amersfoort mogelijk te maken die aansluiten bij de kwaliteiten die de ondernemers en bedrijven in de stad zoeken. De VVD Amersfoort vindt het belangrijk dat je vrij kunt kiezen naar welke school je kind gaat. We zijn voor centraal beschikbare informatie maar niet voor opgelegde plaatsing. We gaan regels die het worden van een leer-werkbedrijf bemoeilijken kritisch bekijken om de drempel voor ondernemers te verlagen om leer-werkbedrijf te worden.

De afgelopen jaren zijn zwaar geweest voor de Amersfoortse ondernemers. Corona heeft een grote invloed gehad op bedrijven die het ondanks de coronasteun moeilijk hebben. Met name in de winkelbranche en horeca zijn er bedrijven die nu weer open mogen maar nog lang niet uit de schulden zijn. De VVD Amersfoort wil onze lokale ondernemers zoveel mogelijk de ruimte geven om te kunnen ondernemen om positief uit de crisis te komen. Hiervoor willen we lokale regelgeving die herstel, groei en innovatie bij bedrijven in de weg zitten zo veel mogelijk wegnemen. Wij willen bijvoorbeeld ruimere terrassen behouden en de toeristenbelasting tijdelijk niet heffen of waar mogelijk helemaal afschaffen.

Amersfoort is centraal gelegen en daarmee een aantrekkelijke plek voor bedrijven en ondernemers om zich te vestigen. Met de schaarse ruimte in de stad willen we zorgen dat bedrijven die zich hier vestigen zoveel mogelijk lokale werkgelegenheid met zich meebrengen. Zoveel mogelijk werkgelegenheid per vierkante meter bedrijfsoppervlak dus. Ruimte verslindende opslaggebouwen waar nauwelijks banen mee verbonden zijn hebben daarom niet onze voorkeur. Wel productie en dienstverlenende bedrijven waar veel gevarieerd personeel werkt dat aansluit bij de samenstelling van de Amersfoortse beroepsbevolking. Hoe dichterbij huis je kan werken, hoe minder woon-werkverkeer er is. Daarbij moeten we wel zorgen voor voldoende betaalbare woningen waar de werknemers van nieuwe bedrijven kunnen wonen.

Met behulp van Europese subsidies zouden onderzoeks- en innovatieprogramma’s opgestart kunnen worden. Dit kunnen ontwikkelingen en investeringen zijn op het gebied van Smart City en duurzaamheid. Amersfoort heeft tal van betrokken, theoretisch- maar ook praktisch-opgeleide inwoners, ambitieuze bedrijven en MBO en HBO studenten die via de regionale ontwikkelingsmaatschappij Utrecht Region (ROM Utrecht Region) met elkaar in verbinding kunnen komen. In de ROM Utrecht Region blijven we inzetten op innovaties die voor Amersfoortse ondernemers belangrijk zijn.

Onze actiepunten

  • De gemeente gaat actief werkzoekenden begeleiden bij (her-)scholing om in aanmerking te komen voor vacatures.
  • Door het versterken van de verbinding tussen het plaatselijke bedrijfsleven en het onderwijs (MBO en HBO) zorgen we dat het onderwijs beter aansluit op de behoeftes van de markt.
  • Voor ambities die we als gemeente hebben werken we samen met lokale bedrijven en vragen we hiervoor financiering aan bij Europese onderzoeks- en innovatieprogramma’s.
  • Voor financiering van innovaties in de stad zoeken we samen met lokale ondernemers naar Europese financieringsbronnen en landelijke innovatie potjes.
  • We gaan soepeler om met regels die het ondernemers belemmeren om leer-werkbedrijf te worden zonder dat daarbij afgedaan wordt aan de veiligheid en het comfort van de leerlingen.
  • Lokale ondernemers geven we zoveel mogelijk de ruimte om te kunnen ondernemen. Hiervoor willen we lokale regelgeving die herstel, groei en innovatie bij bedrijven in de weg zitten zo veel mogelijk wegnemen. 

Dit onderdeel van ons verkiezingsprogramma terugluisteren in een paar minuten? Klik hier