4. Stedelijk beheer, klimaat-adaptatie, ruimtelijke inrichting en veiligheid

Hoe ziet uw omgeving eruit?

Onze visie

Onze woon en leefomgeving zien we graag netjes, schoon en zonder gebreken. We zien graag veel groen om ons heen waarbij we vooral meer klein groen in de buurt willen. Om meer schaduw op zonnige dagen te creëren zorgen we bij groenstroken in de wijk voor bomen en niet alleen grasveldjes. Speeltuinen in de wijken zijn goed onderhouden en veilig voor de kinderen. Het onderhoud van het groen is kwalitatief goed en effectief. De oevers van de Eem moeten zo goed mogelijk toegankelijk zijn voor iedereen om van de natuur aan het water te genieten.

Groene gebieden zijn ook erg belangrijk voor het tegengaan van wateroverlast bij hevige regenbuien. Het afvoeren van regenwater bij hevige regenbuien is belangrijk om de stad veilig te houden. We kijken naar oplossingen voor het tijdelijk opslaan van water bij of onder infrastructuur of in wadi’s in groene gebieden zodat het water in tijden van droogte weer gebruikt kan worden. Met name Amersfoort Noord, dat lager gelegen is, moet voorbereid worden op het kunnen verwerken van grote hoeveelheden water. We willen zoveel mogelijk het riool scheiden van het afvoeren van regenwater om overstroming van het riool in de Eem te voorkomen.

Een veilige omgeving is een omgeving waar iedereen ieder moment van de dag op nacht over straat kan zonder bang te zijn om te worden lastiggevallen. De gemeente en inwoners houden samen de wijken veilig, door elkaar aan te spreken op onwenselijk gedrag en door laagdrempelig en eenvoudig meldingen te kunnen doen. Waar het kan zetten we in op preventie, bij overlast en criminaliteit grijpen we direct in. Straatintimidatie en fluiten of sissen naar mensen is onacceptabel en pakken we hard aan. Ondermijning pakken we hard aan. Voor drugsrunners die worden ingezet door grotere jongens zorgen we dat er alternatieve keuzes zijn om te voorkomen dat ze het verkeerde pad kiezen.

De VVD Amersfoort wil snel het huidige beleid van omgekeerd inzamelen van afval evalueren op kosten, efficiëntie en scheidingspercentage. Deze resultaten willen we vergelijken met de huidige stand van zaken van na-scheidingsinstallaties. De VVD Amersfoort kiest voor een manier van afval inzamelen dat makkelijk is voor onze inwoners en waarbij de kosten laag blijven. De huidige infrastructuur van afvalinzameling laten we intact, we willen geen kapitaal vernietigen. Wel moeten er oplossingen komen voor het plaatsen van afval naast containers en de bijbehorende overlast. Handhaving speelt een belangrijke rol en alternatieven voor te groot afval moeten in de buurt worden aangeboden.

Onze actiepunten

  • Verbeteren van de samenwerking met de waterschappen om klimaat-adaptie gezamenlijk op te pakken.
  • Bij grote infraprojecten onderzoeken we de mogelijkheid om een waterberging onder de infra aan te leggen als opvang in geval van veel regen. Hierbij kunnen we ook denken aan bergingsruimte voor water onder sportvelden of gebouwen.
  • We gaan externe financiering en expertise ophalen om werk te maken van klimaat-adaptie.
  • Extra openbaar groen in de groengordel bij het Soesterkwartier door de sportvelden te verplaatsen en hier een park voor de aanliggende wijken te realiseren.
  • Bij het onderhoud van groen werken we zoveel mogelijk samen met inwoners. Initiatieven van inwoners en organisaties om de eigen straat of buurt te vergroenen en onderhouden worden van harte aangemoedigd.
  • De oevers van de Eem moeten zo goed mogelijk toegankelijk zijn voor iedereen om van de natuur aan het water te genieten.
  • Parken moeten levendig zijn en vooral gebruikt worden door inwoners, we staan koffiekraampjes, (kleinschalige) festivals en andere vormen van recreatie toe.
  • We stimuleren groene schoolpleinen die beschikbaar zijn voor de buurt.
  • Waar we het riool gaan vervangen gaan we de rioolstelsels scheiden om het regenwater niet met het riool mee te laten gaan. Hiermee voorkomen we vervuiling van de Eem en zorgen we voor een betere afvoer van regenwater.
  • We stellen een Team Ondermijning in om witwaspraktijken samen met inwoners en ketenpartners tegen te gaan. Het adviesrapport ‘De achterkant van Amersfoort’ van de Vrije Universiteit vormt de leidraad voor de inzet van dit team. Werving van jonge minderjarige drugsrunners voor drugshandel bestrijden wij met kracht.
  • We blijven investeren in jongerenwerkers, jeugdBOA’s en contacten met scholen om jongeren mee te laten doen in de samenleving.
  • We betrekken de buurt bij het tegengaan van ongewenst gedrag. We omarmen initiatieven zoals de Buurtvaders.
  • We gaan omgekeerd inzamelen evalueren en afwegen tegen nascheiding. 

Dit onderdeel van ons verkiezingsprogramma terugluisteren in een paar minuten? Klik hier