2. Zorg, ondersteuning, bewegen en vrijwilligerswerk

Hoe blijft u gezond en betrokken of hoe wordt u dat weer?

Onze visie

Goede zorg voor onszelf en onze omgeving is belangrijk. Het ultieme doel van de zorg is om mensen weer zelfstandig voor zichzelf te laten zorgen of, zo volwaardig mogelijk, te kunnen leven. De VVD Amersfoort wil zich inzetten om dat doel voorop te laten stellen bij de zorg die door de gemeente geleverd wordt. Helaas is niet voor iedereen uitzicht op volledige zelfstandigheid. Het is onze verantwoordelijkheid deze inwoners zo goed mogelijk te helpen met zorg en hen kansen te bieden om betrokken te blijven bij de samenleving.

De jeugdzorg staat de afgelopen jaren onder druk. In eerste instantie zijn ouders verantwoordelijk voor de opvoeding van, en de zorg voor, hun kinderen. Daar waar dat (tijdelijk) niet kan helpt de gemeente. Daarvoor maken we goede afspraken met zorginstellingen. De VVD Amersfoort wil kinderen helpen zodat ze zo snel mogelijk gewoon goed mee kunnen doen zonder ze allerhande etiketjes op te plakken. Niet iedereen die anders is dan de rest heeft daar professionele hulp voor nodig. Voor die kinderen die wel hulp nodig hebben willen we de wachtlijsten snel wegwerken. Naast gesubsidieerde organisaties kunnen ondernemers en vrijwilligersinitiatieven bijdragen aan een stad van kansen.

De beste vorm van zorg is de zorg die ziekte voorkomt en deze preventieve zorg verdient daarom meer aandacht in het gemeentelijk beleid. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om sport en bewegen te stimuleren, het is nu zaak dat ook de zorgverleners nadrukkelijk bewegen als preventiemiddel gaan inzetten.

Naast het voorkomen van ziekte draagt sport en beweging ook toe aan het verbeteren van het netwerk en de betrokkenheid van onze inwoners. Talloze onderzoeken hebben de meerwaarde van sport en beweging voor de gezondheid aangetoond. Ook voorkomen we eenzaamheid door inwoners te laten bewegen of sporten, bij verenigingen komen ze anderen tegen en op straat is een praatje snel gemaakt. Betaald- en vrijwilligerswerk dragen ook bij aan het voorkomen van eenzaamheid en het verbeteren van de betrokkenheid van inwoners. We zorgen ervoor dat werkzoekenden vrijwilligerswerk kunnen doen, zonder dat dit betaald werk verdringt.

Amersfoort is een stad waar iedereen welkom is, waar iedereen gelijkwaardig is en waar we geen onderscheid maken in afkomst, geslacht of seksualiteit. Je daden zijn belangrijker dan je uiterlijk, geslacht of geaardheid. Iedereen wordt uitgenodigd mee te doen en de VVD Amersfoort blijft strijden voor gelijke kansen voor iedereen en tegen discriminatie. Daarbij zorgen we ook dat diegene die hulp nodig hebben bij het grijpen van deze kansen die hulp krijgen. Racisme en seksisme tolereren we niet en pakken we daarom stevig aan.

Onze actiepunten

  • Sport en beweging krijgt een prominente plek in de adviezen van de wijkteams om mensen gezond en betrokken te houden: bewegen op recept.
  • We sturen op gelijke kansen en een rechtvaardige samenleving. Initiatieven als het Young Leaders project blijven we ondersteunen om positieve rolmodellen in diverse buurten zichtbaar te maken.
  • Nieuwkomers betrekken we actief bij de samenleving. We verwachten dat zij hierin ook hun verantwoordelijkheid nemen en dat begint met het spreken van de taal. Wanneer iemand bewust niet meewerkt om de Nederlandse taal te spreken, kunnen boetes volgen of korten we de uitkering.
  • We vinden de vrijheden in Nederland belangrijk. Bij inburgering besteden we meer aandacht aan onderwerpen als de gelijkwaardigheid van man en vrouw, LHBTI-rechten, antisemitisme en de vrijheid van godsdienst. 

Dit onderdeel van ons verkiezingsprogramma terugluisteren in een paar minuten? Klik hier