1. Woningbouw en voorzieningen

Waar kunt u wonen?

Onze visie

Amersfoort blijft groeien. Het is lastig om aan een woning te komen, prijzen voor zowel koop als huur blijven stijgen en voor die woning die wel binnen het budget passen zijn veel andere kandidaten. Nieuwbouwprojecten moeten in Amersfoort voldoen aan extra (bovenwettelijke) lokale eisen die ervoor zorgen dat woningen minder snel gebouwd worden. Prijzen voor de resterende woningen worden daardoor zo hoog dat deze voor een gemiddeld tweeverdienend stel niet meer te betalen zijn en voor starters al helemaal niet. De VVD Amersfoort wil af van het keurslijf van percentages en eisen dat aan nieuwbouwprojecten wordt opgelegd. We kijken per project wat realiseerbaar is zonder dat de huizenprijzen daardoor onbetaalbaar worden.

Nieuwe woningen die we bouwen moeten aansluiten bij de behoefte voor nieuwe woningen. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat mensen een eigen buitenruimte of een tuin nog belangrijker zijn gaan vinden. Daarom gaan we waar mogelijk inzetten op het bouwen van woningen met een (gedeelde) tuin.

De beschikbare plekken binnen de stad zijn beperkt en relatief duur om te ontwikkelen. Hoogbouw in de bestaande stad kan prima om groen in de directe nabijheid te behouden of te realiseren, hierbij proberen we de invloed op de bestaande wijk zo klein mogelijk te houden. Mogelijkheden voor woningbouwontwikkeling binnen de bestaande stad zijn bijvoorbeeld bij de insteekhaven en verder langs de Eem. Buiten de bestaande stad ontwikkelen we Vathorst Bovenduist waar meer laagbouw en huizen met een tuin passend zijn. Verdere uitbreiding van de stad ziet de VVD Amersfoort nog bij station Hoevelaken in Stoutenburg-Noord en langs de snelweg. Hier zien wij ook kansen om een nieuwe geluidswal te combineren met zonnepanelen.

Om op korte termijn woningzoekenden een huis te kunnen bieden kijken we naar alle mogelijkheden om meer woningen te realiseren zoals woningsplitsing, tiny houses en tijdelijke woningen. Dit staan we alleen toe na een stevige leefbaarheidstoets om overlast onderling te minimaliseren. In de huidige markt verstoren vastgoedbeleggers de huizenmarkt in Amersfoort. Zo lang sprake is van grote woningnood willen wij de macht van de grote institutionele beleggers op de woningmarkt verkleinen.

Onze actiepunten

  • Om het bouwproces te versnellen en betaalbare woningen voor iedereen te realiseren, versoepelen we de bovenwettelijke eisen, zoals die voor duurzaamheid en de vaste percentages sociale woningbouw.
  • In het kader van sociale rechtvaardigheid willen we kijken welke mogelijkheden we als gemeente hebben om scheef wonen tegen te gaan. We blijven in gesprek met partners om mensen die door inkomstenstijging hun sociale huurwoning door kunnen geven aan nieuwe inwoners.
  • Nieuwe woonwijken richten we zoveel mogelijk in zodat inwoners daar hun hele leven kunnen wonen. Hiervoor is een gezonde mix van huizen met een tuin en (laagbouw) appartementen nodig.
  • We staan nieuwe woonvormen, inclusief het splitsen van woningen toe na een stevige leefbaarheidstoets.
  • We gaan onderzoeken of, en zo ja hoe, het gebied nabij OV knooppunt station Hoevelaken in Stoutenburg-Noord ontwikkeld kan worden voor woningbouw.
  • Binnen de stad onderzoeken we de ontwikkelingen van woningbouw verder langs de Eem in het verlengde van de Kop van Isselt.

Dit onderdeel van ons verkiezingsprogramma terugluisteren in een paar minuten? Klik hier