Veilig met de taxi ook na 0.00u

Sinds eind 2020 is de taxistandplaats in het centrum tijdens de uitgaansnachten op het Stadhuisplein waar dit voorheen in de Langestraat was. Hierdoor is het verboden voor taxi's om de binnenstad in te rijden tussen 0.00 uur en 06.00 uur. Voor veel mensen is de afstand tussen het uitgaanscentrum en de taxistandplaats een te grote afstand.

Tevens wordt de wandeling van uitgaanscentra naar het Stadhuisplein vaak als onveilig ervaren, met name door vrouwen. Het is rustig op straat, donker en veel slecht verlichte steegjes die onveilig aanvoelen. Het effect is dat mensen een taxi bellen die op een gunstigere locatie hen komt ophalen en de taxistandplaats hiermee gemeden wordt. Hierdoor ontstaan onenigheden tussen taxichauffeurs die het gevoel hebben dat anderen voordringen of dat ritjes worden afgepakt.

Een centrale standplaats in de stad draagt tevens bij aan het gevoel van veiligheid en een extra paar ogen op straat. Daarnaast hebben taxi's vaak een medisch ondersteunende rol. En worden taxi’s op voorspraak van handhaving ingezet om erg beschonken personen snel thuis te krijgen (en dan mag het met ontheffing wel).

Niet-uitgaanspubliek dat in de binnenstad woont of verblijft en gebruik wil maken van een taxi moet ook via de taxistandplaats (zowel de stad in als de stad uit). Dit geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld met bagage van of naar de trein of het vliegveld gebracht of gehaald willen worden.

De VVD is van mening dat deze passagiers net zoals op andere momenten in de week gewoon in de binnenstad opgehaald en afgezet moeten kunnen worden.