VVD dient motie in over de uniformiteit van boa's.

De VVD-fractie in Amersfoort heeft vandaag een motie ingediend die het gemeentebestuur oproept om de landelijke richtlijn 'lifestyle-neutraliteit boa's', in Amersfoort te implementeren. Deze richtlijn, die ook de steun heeft van de boa-bond, is reeds in juni 2022 vastgesteld door de minister van Justitie en Veiligheid en zorgt ervoor dat de uitstraling van boa's neutraal, seculier, professioneel en daarmee veilig is.

Deze oproep volgt op een bredere nationale discussie waarin verschillende steden de keuze hebben gemaakt de seculiere en neutrale uitstraling van boa’s los te laten en symbolen van religie of levensovertuiging toe te staan bij deze wetshandhavers. Dit staat in contrast met een aangenomen motie in de Tweede Kamer uit 2021 waar een ruime Kamermeerderheid voorstander blijkt te zijn van een neutrale uitstraling van handhavers.

 

Woordvoerder Hans Lemain benadrukt het belang van een uniforme en neutrale uitstraling: "Een uniform is uniform, zeker in de strafrechtelijke handhaving. Een persoonlijke levensstijluiting past daar niet bij." De VVD-fractie is verbaasd dat deze richtlijn nog niet in Amersfoort is ingevoerd en pleit voor een onverminderde doorvoering.

 

Bijkomend voordeel is dat deze richtlijn aansluit bij de gedragscode van lifestyle-neutraliteit voor de politie, waardoor BOA’s en politie, die al veel samenwerken in bijvoorbeeld horeca-diensten, aan dezelfde normen qua neutrale uitstraling gehouden worden. De VVD Amersfoort doet een dringend beroep op het gemeentebestuur om deze belangrijke stap voorwaarts te zetten voor de handhaving en het gezag in de stad. De motie wordt in de raadsvergadering van 27 februari behandeld.