Tot op heden was veel beleid in de gemeente Amersfoort actie gestuurd: "we gaan dit doen". Terwijl vaak onduidelijk bleef wat er met die actie bereikt zou moeten worden: "we willen dit bereiken". Wat de VVD betreft is iets doen vrijwel altijd een middel om iets te bereiken. Neem als voorbeeld het aanleggen van een nieuw fietspad. Het aanleggen van het fietspad is geen doel op zichzelf, maar een middel om iets te bereiken: het aantal fietsers vermeerderen of het gemak voor de fietser verbeteren bijvoorbeeld. Dat laatste is een meetbaar doel.
Hierbij moet wel worden opgemerkt dan niet álle doelen op voorhand cijfermatig meetbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het ‘veiligheidsgevoel’. Statistieken van de politie of zelfs enquêtes geven maar een beperkte indruk van de subjectieve beleving van veiligheid. In deze gevallen kan het 'rijker verantwoorden' worden toegepast waarbij verhalend wordt ingegaan op de doelen en of die al dan niet bereikt worden.
De financiering van nieuw beleid met bijbehorende acties, zou wat de VVD betreft aanvankelijk van tijdelijke aard moeten zijn. In ieder geval totdat is vastgesteld of het nieuwe beleid wel of niet succesvol is. In het eerste geval kan de gemeente ervoor kiezen om het beleid structureel te gaan financieren. In het tweede geval kan er gezocht worden naar andere manieren om de doelen alsnog te behalen, of tijdig weer te stoppen met ineffectief beleid. Ook hier is een kleine kanttekening op zijn plaats. In het eerdergenoemde voorbeeld van het fietspad zal de afschrijving doorlopen, ook als besloten wordt het fietspad weer af te breken. Wel kan ik zo'n geval geleerd worden waarom dat fietspad niet de oplossing is geweest voor het beoogde doel.
De aangenomen motie roept het college op om, samen met de audit commissie, een werkwijze op te stellen waarbij beleid meetbaar wordt gemaakt. Het college en de audit commissie zullen hiermee de komende maanden aan de slag gaan en net na de zomer van 2024 met een advies naar de raad komen.