Reactie VVD op begroting 2024-2027

"Voor ons ligt een begroting met weinig nieuws, deels omdat de coalitie ambities al in de vorige begroting waren verwerkt en deels omdat we simpelweg vanaf 2026 veel minder geld hebben. Bij de kadernota heeft de VVD een alternatief voorgesteld waarbij financiƫle keuzes zijn gemaakt voor de komende karige jaren. Helaas, ook in deze begroting schuift het college de financiƫle moeilijkheden voor zich uit en wordt er alleen gesteld dat overal 4% bezuinigd moet worden, maar het kan ook meer of minder zijn. Geen keuze dus.


In de begroting staan verschillende indicatoren die een indicatie geven hoe het gaat met het beleid dat in deze gemeente wordt uitgevoerd. Veel indicatoren worden echter niet jaarlijks bijgewerkt of hebben geen directe link met het beleid. Bovendien zien we veel nieuw beleid dat geen meetbare doelstellingen of andere manieren heeft om te bepalen of het beleid wel voldoet aan de verwachtingen. De VVD wil graag dat toekomstig beleid altijd gepaard gaat met meetbare doelstellingen en een beschrijving hoe de voortgang gemonitord wordt. Daarbij stellen we voor om nieuw beleid altijd eerst incidenteel te financieren en pas als het na een aantal jaar blijkt te voldoen aan de verwachtingen de financiering om te zetten in structureel. Hiervoor dient de VVD een motie in.


Amersfoort groeit en Amersfoort zal voorlopig blijven groeien. De woningbouwambities zijn onveranderd groot en de uitdagingen die daarbij komen kijken veranderen ook niet. Dat heeft ook invloed op de bestaande stad en de huidige inwoners.


Een jaar geleden heb ik u meegenomen in een dag van een gezin in Amersfoort en het effect van het parkeerbeleid op hun woensdag middag visite in Bunschoten. Ook zij zijn weer een jaar verder en hebben inmiddels een kinderzitje minder nodig voor de auto omdat de oudste groot genoeg is.


Wel zijn ze toe aan wat nieuws, ze willen verhuizen maar dat is nog niet zo makkelijk. Zeker omdat ze zien dat er vooral hoogbouw wordt gerealiseerd terwijl ze als gezin met 3 kinderen graag een tuin bij hun huis willen. Het college werkt echter aan "gezinswoningen in gestapelde vorm", een term die niemand in de stad begrijpt maar het gezin heeft het aan chatGPT gevraagd: flatjes. Gezinnen zoals dit zullen steeds moeilijker een huis met een tuin vinden omdat dit college denkt dat iedereen in een flat kan en wil wonen. Het gezin zal dus moeten opbieden tegen al die andere gezinnen voor die paar huizen met een tuin die dit college wil bouwen. Wat de VVD betreft zorgen we bij uitbreiding van de stad, zoals in Bovenduist, voor voldoende huizen met een tuin zodat er ook voor gezinnen in Amersfoort een betaalbare woning is die past bij hun wensen en die zij kunnen betalen. Op dit moment worden woningbouwprojecten niet uitgevoerd omdat ze niet kunnen voldoen aan alle eisen over percentages sociale huur en middensegment. Hierdoor worden de woningen in het middensegment duurder, tot wel 4 ton. We moeten verstandig kijken naar de eisen om ook middensegment woningen betaalbaar te houden.


Vorig jaar beschreef ik al hoe lastig dit gezin het zou krijgen met de opgelegde deelmobiliteit. Dat blijft een probleem. De vader van het gezin werkt voor zichzelf in de bouw en heeft een kleine loods op de Isselt voor z'n spullen. Hij is blij dat hij zijn klusbus door de week voor de deur kan parkeren zodat zijn vrouw die arts is de eigen elektrische auto kan gebruiken om op haar werk te komen. Hoewel ze wel serieus hebben gekeken naar alternatieven zijn die vooralsnog minder aantrekkelijk dan het bezit van een eigen auto, maar ze blijven nieuwsgierig kijken. Wat de VVD betreft gaat de mobiliteitssector aan het werk om de alternatieven voor het autobezit aantrekkelijker te maken. Het minder aantrekkelijk maken van het gebruik en bezit van een auto vinden wij onverstandig omdat dit vooralsnog leidt tot een minder bereikbare stad voor inwoners, ondernemers en gasten. Hoewel het gezin nog altijd met veel plezier in Amersfoort woont, merken ze wel dat ze zich steeds vaker onveilig voelen op straat. Overlast gevende hangjeugd bij winkelcentra en een toename van verwarde personen op straat zorgen ervoor dat ze vanaf de schemering liever niet alleen over straat gaan. Deze ontwikkeling gaat schrikbarend snel en wat de VVD betreft pakken we overlastgevers aan en werken we tegelijkertijd aan lange termijn perspectief voor groepen die overlast geven.


Kortom voorzitter, het is onze taak hier om ons te verplaatsen in de inwoners van de stad, de inwoners door wie en voor wie wij gekozen zijn. En in plaats van de visie van het college zonder draagvlak op te leggen aan de Amersfoorters, in gesprek te gaan met ze over hoe ze hun leven willen leiden, welke keuzes ze daarbij maken en wat zij nodig hebben om hier prettig te wonen, veilig over straat te gaan en op tijd op hun werk te verschijnen."