Statement VVD Amersfoort tijdens de algemene beschouwingen

Voorzitter, dank u wel,

Dank ook aan het college voor het aanbieden van de kadernota. Een kadernota dat verder gaat op eerder beleid en hier en daar een bijstelling maakt. En hoewel de VVD zich in een groot deel van het beleid kan vinden, zijn er ook een aantal punten waar de VVD het niet mee eens is. Vandaag zal ik u door een aantal van die punten waarop wij van mening verschillen heen leiden.

Het is al een tijd bekend dat we vanaf 2026 te maken krijgen met een flinke teruggang in de inkomsten vanuit het rijk, zoveel dat we in 2026 een structureel tekort hebben van 14,6 miljoen oplopend naar 28,7 miljoen in 2027. De afgelopen jaren is er nog ingezet op gesprekken met het rijk om de effecten te temperen, deze lijken echter keer op keer op niets uit te draaien. Daarom vindt de VVD dat nu het moment is gekomen om maatregelen te nemen om ook in 2026 en daarna een structureel sluitende begroting te krijgen. Vorige bezuinigingen hebben geleerd dat bezuinigingen het meest effectief ingevoerd worden als deze een aanlooptijd kennen. Met nog een jaar wachten met het aankondigen van de bezuinigingen gaat volgens de VVD een cruciaal jaar verloren om niet met de botte bijl te bezuinigen, maar dit zorgvuldig te doen.

De VVD kan zich ook niet vinden plannen van het college om betaald parkeren aan de hele stad op te leggen. Onder het mom van groene straten wordt ook in wijken die al groen zijn en waar geen parkeerproblemen zijn betaald parkeren ingevoerd. Wat de VVD betreft lossen we parkeerproblemen op, doen we dat goed om een waterbedeffect te voorkomen, maar laten we het daar ook bij. Hiermee lossen we niet alleen sneller bestaande problemen op, we creëren ook geen nieuwe problemen en onrust in de stad.

Recente verontrustende gebeurtenissen in de stad en het Rekenkamerrapport over ondermijning geven aan dat we als Amersfoort te weinig doen om georganiseerde criminaliteit in de stad terug te dringen. Het is daarom essentieel dat we hierop opschalen en meer inzetten om deze vormen van criminaliteit effectief de kop in te drukken. Als stad moeten we een duidelijke vuist maken, criminaliteit past niet in onze samenleving.

Een andere vorm van overlast die toeneemt is jeugdoverlast in de wijken en bij winkelcentra. We zien dat het steeds vaker voorkomt en dat de overlastgevers steeds jonger worden. Hoewel we met interventies veel kunnen bereiken moeten we ook een harde lijn voeren en uitspreken welk gedrag onaanvaardbaar is en daarop handhaven. Om de overlast terug te dringen stelt de VVD voor om 2 extra BOAs aan te stellen die zich speciaal richten op jeugd, te beginnen bij het tegengaan van de overlast in de noordelijke wijken en het centrum.

Voorzitter, het is makkelijk om vanuit de oppositie te roepen wat niet goed is en de verantwoordelijkheid bij het college te laten. Maar dat is niet onze stijl, alleen met een beter voorstel in de hand dagen wij deze kadernota uit. Daarom heeft de VVD een tegenbegroting gemaakt waarin duidelijk wordt welke andere keuzes de VVD maakt en welke financiële effecten dit heeft. Om de structurele tekorten vanaf 2026 aan te pakken heeft de VVD er sowieso voor gekozen om de structurele ambities van deze coalitie incidenteel te maken. Hierbij is het natuurlijk altijd mogelijk voor het college om deze alsnog structureel te maken als onverwacht het rijk toch met structureel geld komt om de ravijnjaren aan te pakken. Daarnaast zijn een aantal duidelijke keuzes gemaakt en zal over de gehele breedte 3,9% bezuinigd moeten worden. Hiermee zorgen we dat de begroting structureel sluitend is. U zult in het amendement ook zien dat er incidenteel nog geld is, dat hebben wij bewust niet ingevuld omdat we ons goed realiseren dat ook andere partijen ambities hebben.

Tot slot voorzitter, met deze tegenbegroting hopen we het gesprek te starten om vroeg te beginnen met maatregelen nemen voor 2026, 2027 en verder. Hoewel we van mening kunnen verschillen over de maatregelen hoop ik dat we ons er allemaal van bewust zijn dat nu het moment is om actie te ondernemen.

Dank u wel.

Voor de tegenbegroting zie: Amendement tegenbegroting