Financieel fiasco van de "Retourboulevard"

De VVD Amersfoort is diep teleurgesteld over de verspilling van belastinggeld aan het Circulair Warenhuis de "Retourboulevard" in Amersfoort. Op 6 december 2022 heeft het college besloten om de subsidie van 270.000 euro te verhogen naar 520.000 euro. Een collegebericht van 17 mei 2023 en een artikel in het AD op 17 mei, tonen aan dat de verdubbeling van de subsidies niet alleen ontoereikend waren om het project van de ondergang te redden, maar ook hebben geleid tot een verspilling van gemeenschapsgeld. De VVD Amersfoort is van mening dat publieke middelen op een verantwoorde en doelmatige manier moeten worden ingezet en dat is hier duidelijk niet het geval.

Het college heeft in december 2022 besloten om de subsidie voor de "Retourboulevard" te verdubbelen om het circulaire warenhuis te compenseren voor de gevolgen van corona en de lockdown. Als VVD Amersfoort hebben we hiermee ingestemd omdat het project ondernemers in Amersfoort die zich bezig houden met duurzaamheid en circulariteit zou bevorderen, en daarmee een positieve bijdrage zou leveren aan de lokale economie. Het leek een mooi initiatief wat op termijn zonder subsidie verder zou kunnen om de transitie naar een duurzamere samenleving te ondersteunen.

Echter, de realiteit heeft ons ingehaald en toont aan dat de beslissing om de subsidie te verdubbelen een misrekening was en het college bij het besluit niet alle feiten op tafel had. Het financiële probleem blijkt zelfs veel groter te zijn dan aanvankelijk werd gedacht.

Kennelijk is het college onvoldoende in staat gebleken om onderzoek te doen naar de financiële situatie van de "Retourboulevard" voor te besluiten over een aanvullende subsidie. Als VVD vinden we dit een zorgelijke situatie, het roept vragen op over de mate waarin we moeten vertrouwen op de volledigheid van informatievoorziening en de controle op financieel kwetsbare gesubsidieerde organisaties.

We pleiten voor een grondig onderzoek naar de gang van zaken rondom de geldverstrekking aan de "Retourboulevard" en de betrokken partijen. Daarnaast maken we ons zorgen om de kansrijke ondernemingen rondom de Retourboulevard en hun voortbestaan.

Publieke middelen vragen om een zorgvuldige en verantwoordelijke besteding. Het kan niet zo zijn dat we het geld van Amersfoorters op deze manier over de balk smijten en daar geen verantwoording over wordt afgelegd. De VVD Amersfoort zet zich in voor een verantwoorde besteding van publieke middelen en dat projecten grondig worden beoordeeld voordat er financiële steun wordt verleend. Het is immers uw geld!