Explosies en drugscriminaliteit in Amersfoort vragen om harde aanpak: VVD pleit voor veiligheid en ontmoediging van drugsgebruik

De recente explosies in Amersfoort hebben onrust en onveiligheid veroorzaakt bij onze inwoners. Als VVD-fractie in Amersfoort maken we ons grote zorgen over de toenemende dreiging van ondermijnende drugscriminaliteit.

De explosies in Amersfoortse woonwijken hebben opvallende overeenkomsten met de situatie in Rotterdam, waar drugsgeweld een steeds groter probleem vormt. Als VVD Amersfoort zien we dat gebruikers een rol spelen in de bredere drugsketen die uitmond in een gewelddadige incidenten zoals beschietingen en explosies. Het is van groot belang dat we deze problematiek serieus nemen en een keiharde aanpak hanteren om de veiligheid in Amersfoort te waarborgen.

De VVD-fractie is van mening dat er een duidelijke relatie bestaat tussen (recreatief) drugsgebruik en de drugsketen, waarbij het gebruik als startpunt fungeert voor verdere criminaliteit. Het recreatieve drugsgebruik leidt tot de financiering van criminele activiteiten zoals drugshandel, drugslabs en gerelateerde criminaliteit.

Als VVD-fractie hechten we veel waarde aan een integrale aanpak van veiligheid, waarbij preventie, handhaving en repressie samengaan. We pleiten voor een streng beleid ten aanzien van drugsgebruik en -handel, waarbij de nadruk ligt op ontmoediging, voorlichting en waar mogelijk het verlenen van hulp aan gebruikers die bereid zijn af te kicken. Tegelijkertijd moeten we hard optreden tegen drugscriminelen die onze samenleving schaden en de veiligheid van Amersfoort in gevaar brengen.

De VVD-fractie roept de burgemeester op om deze kwestie hoog op de agenda te plaatsen en te werken aan een veilig Amersfoort, waarin drugsgebruik en drugscriminaliteit geen voedingsbodem hebben. We hopen op een effectieve aanpak en zijn bereid om samen te werken met alle betrokken partijen om onze stad weer veilig en leefbaar te maken voor al onze inwoners.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

  1. Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot de onderzoeken naar de explosies bij verschillende Amersfoortse huizen?
  2. Wat zijn de aanwijzingen of vermoedens over de mogelijke daders of motieven achter deze explosies?
  3. Welke maatregelen heeft het college tot nu toe genomen om de veiligheid van de betrokken inwoners en omwonenden te waarborgen en herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen?
  4. Heeft de gemeente contact gehad met de bewoners en omwonenden van het getroffen huis en hen de benodigde ondersteuning geboden? Zo ja, welke stappen zijn ondernomen om hun veiligheid en welzijn te waarborgen?
  5. Is er sprake van een toename van criminele activiteiten, zoals het plaatsen van explosieven, in Amersfoort? Kunt u ons inzicht geven in de huidige stand van zaken met betrekking tot georganiseerde misdaad en de veiligheidssituatie in onze stad?
  6. Bent u bereid om, extra middelen en capaciteit in te zetten om de veiligheid en leefbaarheid in onze stad te verbeteren?
  7. Delen het college van burgemeester en wethouders de opvatting van de VVD Amersfoort dat drugsgebruik aanzienlijke maatschappelijke gevolgen heeft? Indien ja, kunt u aangeven op welke manier deze gevolgen zichtbaar zijn in Amersfoort?
  8. Wat is volgens de burgemeester de rol van (recreatief) drugsgebruik in de drugsketen in Amersfoort?
  9. Steunt u de noodzaak voor een campagne die Amersfoorters wijst op de maatschappelijke gevolgen van het kopen van illegale drugs? Zo ja, hoe gaat u die vormgeven? Zo, nee, waarom niet?