Skaeve Huse - VVD Amersfoort stelt schriftelijke vragen over o.a. de klankbordgroep

Heel eerlijk? Natuurlijk had noch de VVD, noch Vathorst en omstreken verwacht dat het college (D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren) tot het juiste inzicht rond de voorkeurslocatie Palestinaweg Oost zou gaan komen. Eigenlijk is dat heel erg. Want het college straalt blijkbaar niet het vertrouwen uit dat het naar inwoners luistert. Integendeel zelfs, het hele proces roept steeds weer en steeds meer wantrouwen onder inwoners op. 

 

Het college wil blijkbaar vanaf het begin de ongeschikte locatie Palestinaweg Oost. Het participatieproces, dat volgt na de gammele QuickScan waar de locatiekeuze naar het moet lijken op gebaseerd is, lijkt er slechts voor de vorm te zijn. Na twee teleurstellende bijeenkomsten (20 oktober 2022 en 22 februari 2023) komt er nu een klankbordgroep. Deze klankbordgroep mag het college gaan helpen om de ongeschikte locatie, met een nieuw laagje participatiewashing, de coating “geschikt” te geven.

 

Een klankbordgroep die vooraf niet voorzien is van enig randvoorwaarde of selectiecriterium. De VVD ziet gebeuren dat de klankbordgroep als een soort van kneedgum gebruikt gaat worden. Uitgummen wat niet uitkomt in het zogenaamde participatieproces en tegelijkertijd de gaten erin er fijn mee opvullen. Want met deze manier van een klankbordgroep in het leven roepen kun je vrij kiezen welke deelnemers je selecteert. Daarnaast zullen inwoners die na de twee bijeenkomsten steeds meer teleurgesteld zijn geraakt zich misschien niet eens meer melden, want welk vertrouwen heb je dan nog in het effect van je inzet. En tot slot, met een klankbordgroep kun je überhaupt achteraf alles weer zo praten dat het je goed uitkomt. Er zal dus geen wanklank uit voort gaan komen en het college zal met droge ogen kunnen zeggen: we hebben inwoners en organisaties mee laten denken. Check. Vink gezet. Dóór.

 

De VVD blijft kritisch en stelt daarom schriftelijke vragen aan het college.

1. U stelt dat omwonenden en andere belanghebbenden een uitnodiging krijgen om zich aan te melden voor een klankbordgroep. Omwonenden en andere belanghebbenden zijn in dit geval ook inwoners en organisaties van buiten onze gemeente. Denk aan bijvoorbeeld ouders van al die kinderen uit Nijkerk, Nijkerkerveen, Bunschoten en Spakenburg die dagelijks onderweg naar school langs uw locatie fietsen. Denk ook aan inwoners/bedrijven/organisaties die op het grondgebied van een andere gemeente in de buurt van uw locatie woonachtig/gevestigd zijn. Hoe gaat u zorgen dat uw uitnodiging alle omwonenden en andere belanghebbenden gaat bereiken?

 

2. U zult een selectie moeten gaan maken uit de aanmeldingen voor de klankbordgroep en ook moeten zorgen dat de door u gekozen selecte groep straks representatief is voor de totale groep omwonenden en andere belanghebbenden.

a. Wat zijn uw criteria voor het selecteren van klankbordgroepsleden?

b. Hoe voorkomt u dat u inwoners die buiten Vathorst en omgeving wonen en ook geen belanghebbenden zijn toch selecteert?

c. Hoe voorkomt u dat u inwoners van buiten Amersfoorts grondgebied en die wel belanghebbenden zijn niet selecteert?

d. Hoe voorkomt u dat u mensen die zich eerder kritisch geuit hebben per ongeluk buiten de klankbordgroep houdt?

e. Hoe voorkomt u dat mensen (alsnog) niet deel kunnen nemen als lid omdat u bijvoorbeeld de bijeenkomsten overdag tijdens ambtelijke werkuren organiseert, terwijl veel omwonenden en andere belanghebbenden dan ook aan het werk zijn?

 

3. U stelt dat u de klankbordgroep gaat betrekken bij het opstellen van de concept kaderstellende notitie en dat u voordat deze notitie naar de gemeenteraad gaat, deze ook voorlegt aan de totale groep omwonenden en andere belanghebbenden.

a. Wat verstaat u onder de totale groep omwonenden en andere belanghebbenden?

b. Op welke wijze gaat u de notitie voorleggen?

c. Hoe gaat u zorgen dat u de totale groep bereikt?

d. Hoe gaat u zorgen dat de notitie een transparant inzicht biedt in de totstandkoming ervan? Dit zodat het helder is voor de totale groep hoe een door u gekozen selecte groep heeft meegedacht en met welke punten in de notitie de door u gekozen selecte groep het wel of niet mee eens was?


4. U stelt dat de omwonenden en andere belanghebbenden ook in een volgende fase worden betrokken, namelijk bij het opstellen van het ruimtelijke uitwerkingsvoorstel en een woonzorgplan. U geeft kort op het einde van de raadsinformatiebrief aan dat u dat wilt gaan doen met dezelfde klankbordgroep. Wat is het idee daarachter en hoe gaat u zorgen dat dit ook dezelfde groep is? En blijft de klankbordgroep ook na realisatie van de Skaeve Huse bestaan?

5. Het valt de VVD op dat u steeds spreekt over de toekomstige Skaeve Huse bewoners. U noemt het ‘sommige inwoners die het niet lukt om in een ‘gewone’ woonwijk zelfstandig te wonen’, ‘de groep mensen die in aanmerking komen voor een Skaeve Huse’, ‘deze groep inwoners’ en ‘deze mensen’. De VVD gaat ervanuit dat u ‘deze mensen’ ook betrekt bij de totstandkoming van de concept kaderstellende notitie en bij het opstellen van een woonzorgplan, en dat zij dus ook onderdeel zullen zijn van de klankbordgroep. Klopt die aanname? Zo ja, waarom blijkt dat niet uit uw plannen? Zo nee, waarom betrekt u de toekomstige bewoners van de Skaeve Huse niet bij de plannen over hun eigen toekomstige woongebied?

6. U stelt dat de plankosten geraamd zijn op € 200.000. Wat is de exacte specificatie van deze raming en omvat dit bedrag ook de kosten van de verkennende fase en alle ambtelijke kosten? Mocht het laatste niet het geval zijn, wilt u deze dan aanvullend meegeven in uw beantwoording? Daarnaast stelt u dat de financiële haalbaarheid van uw plannen nog uitgewerkt wordt. Betekent dit dat u zelf ook nog steeds, door bijvoorbeeld nieuwe financiële wijsheid, terug zou kunnen komen op uw besluit over de komst van Skaeve Huse?

7. U heeft een verslag van de informatieavond van 22 februari 2023 gedeeld. Dit betreft de impressie die is gemaakt door uw impressieschrijver. Tijdens de avond is ook een woordelijk verslag geschreven door de notulist. Wilt u ook het woordelijke verslag op de website delen? Zo nee, waarom niet?