Goede voornemens beginnen bij jezelf

Aan het begin van het nieuwe jaar hebben veel mensen goede voornemens die ze van plan zijn vol te gaan houden. Aan het begin van collegeperiodes hebben colleges in hun plannen goede voornemens voor de stad. Het belangrijkste verschil is dat mensen zelf hun voornemens bepalen en plannen van het college vooral opgelegd worden aan anderen. Zo is er bijvoorbeeld het voornemen voor minder parkeerplekken en meer inzetten op deelmobiliteit dat het college aan de inwoners van Amersfoort oplegt. Wat de VVD betreft beginnen deze goede voornemens bij het college zelf. 

 

Als VVD hebben we al meerdere keren onze zorgen uitgesproken over deelmobiliteit. Hoewel het voor verschillende groepen een prima alternatief kan zijn voor autobezit, zijn er ook groepen in de stad waarvoor deelmobiliteit geen optie is. Vooral gezinnen met kinderen, mensen die slecht ter been zijn en mensen die voor hun werk een auto nodig hebben zullen niet overgaan op deelmobiliteit. Voor gezinnen met kinderen is het slepen met kinderzitjes een grote belemmering om de eigen auto de deur uit te doen. Voor mensen die voor hun werk een auto nodig hebben is deelmobiliteit aanzienlijk duurder dan autobezit of een leaseauto. Daarnaast lijken mensen geen interesse te hebben om hun auto te delen. Het AD schreef onlangs nog over de auto die bedoeld is om te delen maar waarvan gebruikers de auto eigenlijk niet willen delen. 

 

Deze groepen worden direct geraakt door parkeer belemmeringen. In de plannen van dit college worden bij toekomstige woningbouwprojecten 1 parkeerplek per 5 woningen aangelegd. Dat betekent dat van de 5 woningen slechts 1 woning een gezin met jonge kinderen kan zijn of iemand die voor zijn of haar werk een auto nodig heeft. Voor meerdere startende tweeverdieners die van een auto afhankelijk zijn is al helemaal geen plek in de plannen van dit college. Ook in 2023 zal de VVD zich blijven inzetten voor realistische aantallen parkeerplekken in Amersfoort. Van minder parkeerplekken kan pas sprake zijn als blijkt dat alternatieven werken en mensen hun eigen auto de deur uit doen. 

 

Terug naar de goede voornemens. De VVD wil graag het college uitdagen om zelf het eerste semester van 2023 alleen nog maar gebruik te maken van het openbaar vervoer of een deelauto. Of het nu in functie of privé is, dat is wat het college de stad ook op wil leggen. De eigen auto en zelf ervaren hoe deelmobiliteit in de praktijk werkt. De VVD hoopt dat deze pilot het college inzicht geeft in de effecten op het dagelijks leven wat duizenden Amersfoorters boven het hoofd hangt. Hopelijk met een realistisch parkeer- en mobiliteitsbeleid als resultaat. Pakt het college deze uitdaging op?