Sterk staaltje marktingrijpen

In de Amersfoortse politiek stond een motie op de agenda voor het verbieden van reclame uitingen waarbij fossiele energie wordt gebruikt.  Onder andere vliegvakanties, cruises, energiecontracten voor gas en hybride auto’s moeten het ontgelden. De VVD Amersfoort is tegen deze beperking van vrije communicatie van commerciële bedrijven We zijn voor samenwerking met de ondernemers om duurzame oplossingen te vinden en ontwikkelen. Samen en met elkaar voor duurzame energie, dat is de insteek van de VVD want een verbod maakt geen draagvlak.


Het is belangrijk om te werken aan een groene en duurzame wereld, ook in Amersfoort. Als VVD zijn we voor een aanpak gericht op samenwerking met de markt in plaats van uitsluiting. De motie “Fossiele reclame uitfaseren” van PvdD, GL, Denk, CU, PvdA en de SP beoogt het tegenovergestelde door op 200 plekken fossiele reclame te verbieden waar de gemeente de concessieverlener is.   Een sterk staaltje marktingrijpen, zonder rekening te houden met vraag en aanbod. Het lijkt voor de hand te liggen om vooral bedrijven in deze tak van sport pootje te lichten, maar daarmee vergeten deze partijen voor het gemak even dat deze bedrijven ook de organisaties zijn die ons huis warm houden, ervoor zorgen dat winkeliers voedsel en waren kunnen verkopen en ervoor zorgen dat mensen naar hun werk kunnen. 


Reclame uitingen voor andere vervuilende producten blijven buiten schot. De CO2 productie van een avocado met een footprint van 118,3 gram CO2, ongeveer hetzelfde als 225 kWh grijze stroom, is kennelijk geen probleem.  Ook fast fashion die ten koste gaat van mens en milieu mag gewoon. Een beetje goedkoop is deze insteek daarmee wel. 


De VVD Amersfoort is tegen deze beperking van de vrijheid van meningsuiting voor producten en diensten die gewoon verkocht mogen worden. Het is niet aan de gemeente om in te grijpen in vrije communicatie via commerciële uitingen. Dat moet landelijk geregeld worden als het al wenselijk is. 


Daarnaast is het de vraag of deze motie enig effect gaat hebben of dat hier sprake is van symboolpolitiek. Want gaat u nu minder de auto pakken omdat er geen reclame voor benzine gemaakt mag worden? En als u geen reclame ziet voor een vliegvakantie, ‘vergeet’ u dan de vliegvakanties? En wat is het einde van deze overheidsbemoeienis, mag de slager straks geen bord voor zijn deur zetten met een advertentie voor een mooi stukje biefstuk en moet de kaasboer zijn etalage afplakken? Als VVD staan we voor een vrij ondernemersklimaat en zijn dan ook een fel tegenstander van het commerciële gebiedsverbod waar dinsdag 20 december over gestemd gaat worden.


Vergroenen en verduurzamen wil iedereen, ook bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken. Daarom wil de VVD samen met de ondernemers, inwoners en overheden samen werken aan duurzame oplossingen. Het simpelweg cancellen van bedrijven die producten en diensten leveren waarbij fossiele energie wordt gebruikt doet dit geen recht aan de inspanningen en initiatieven waarmee de vrije markt Nederland groener en duurzamer heeft gemaakt.


De VVD Amersfoort stemde daarom tegen de motie en voor samenwerking en vrije reclame uitingen van ondernemers. Hiermee bereik je meer dan een verbod van bovenaf.