Gelote Burgerraad

Op dinsdag 18 oktober bespreekt de gemeenteraad voor de tweede keer het plan van de Initiatiefgroep Gelote Burgerraad, die tot doel heeft een permanente gelote burgerraad in te voeren per 1 januari 2028. De visie van de initiatiefgroep is dat dit dient als uitbreiding op en versterking van de bestaande democratische besluitvorming. Deze gelote burgerraad bestaat uit 144 gelote leden waarvan elk jaar 1/3de wordt vervangen.

De VVD, volkspartij voor vrijheid en democratie staat uiteraard open voor vernieuwingen in het democratisch bestel, maar op dit voorstel heeft de VVD fractie toch wel een aantal bedenkingen, zowel inhoudelijk als principieel.

Inhoudelijk wordt bijvoorbeeld niet duidelijk welk probleem deze vernieuwing gaat oplossen. Om burgers te betrekken bestaan mogelijkheden tot inspreken (in Rondes), participatie en uiteindelijk ook het burgerinitiatief. Wat de gelote burgerraad hieraan toevoegt is niet duidelijk. Sterker nog het lijkt eerder een van de hedendaagse problemen van de politiek te versterken; namelijk versnippering. Om 144 individuen zich een beeld te laten vormen, hierover van mening te wisselen om daarna een besluit te nemen is een enorme uitdaging. Ook in de gemeenteraad loopt men tegen deze uitdagingen aan en de lengte van de vergaderingen neemt toe met het aantal partijen in de Raad. Het voorleggen van een gesloten vraag aan de gelote burgerraad gaat voorbij aan het belangrijke proces van beeld/meningsvorming en roept een nieuwe vraag op, wie formuleert de vragen, immers de formulering van de vraag stuurt of bepaalt vaak het antwoord.

Principieel draait het om twee zaken. Als VVD zijn wij voor een kleine overheid. De gelote burgerraad voegt een extra laag toe met onduidelijke bevoegdheden maar wel met kosten en een ambtelijk apparaat voor ondersteuning. Vanuit de liberale gedachte is dit niet de juiste weg.

Tot slot, stelt de initiatiefgroep voor dat de gekozen raadsleden (volksvertegenwoordigers) een deel van hun mandaat afstaan/doorgeven aan de gelote burgerraadleden. Dit heeft niks meer met democratie te maken maar met het loten van volksvertegenwoordigers. Het lot bepaalt.

Samengevat, de VVD staat open voor vernieuwingen in het democratisch bestel, maar het voorstel dat nu voorligt schiet tekort en zal de VVD niet steunen. Vernieuwing moet een verbetering zijn en niet alleen maar om te vernieuwen.