VVD Amersfoort over windmolens in Amersfoort

Heeft Amersfoort nog een keuze over het plaatsen van windmolens? En waar moeten de windmolens staan? Hoe hoog worden de windmolens? En wat wordt de afstand tot de woningen van de inwoners? Is er geluidsoverlast of slagschaduw te verwachten? En branden er straks iedere nacht rode lampjes? Wie betaalt eigenlijk de windmolens?

Er zijn nog veel meer vragen te bedenken. Toch is door het college een aantal locaties voorgedragen voor plaatsing van windmolens. Voordat alle antwoorden bekend zijn.

Op 19 september jl. vond de regionale raadsledenbijeenkomst over de RES plaats. Tijdens deze bijeenkomst werd de noodzaak voor versnelling van andere energiebronnen benadrukt. De keuze voor windmolens op het land werd, in tegenstelling tot andere mogelijkheden, als onvermijdelijk gepresenteerd. Wat de VVD Amersfoort mistte in de diverse presentaties zijn de antwoorden op het gebied van vragen over de gezondheid en draagvlak bij de inwoners. En heeft gemeente Amersfoort nog een keuze in het plaatsen van windmolens en de locaties?

VVD Amersfoort heeft onderstaande vragen aan het college gesteld.

  1. De aangenomen motie “RES, windmolens en een eigen MER” (2021-097M) ingediend door de Christen Unie, Groen Links en PvdA op 13 juli 2021 omschrijft het uitvoeren van onderzoeken naar de effecten van 2 windmolens op onder ander geluid, slagschaduw en ecologie. Tweede helft 2022 wordt het rapport verwacht, is dit voor de deadline van 1 december waarop gemeente Amersfoort potentiële locaties voor windmolens moet indienen? Zo ja, worden de resultaten meegenomen in het advies aan de provincie voor toewijzen locaties windmolens? Zo nee, waarom niet?
  2. Op het kaartje dat maandag 19 september op de RES-bijeenkomst in Hoevelaken is getoond, wordt gesproken over twee windmolens op de Isselt, en er pal naast twee op Soests grondgebied; drie windmolens op de Hoef, drie windmolens op de Vlasakkers en vier langs de A28. Dat zijn er bij elkaar veertien. Terzelfder tijd zijn alle andere windmolens uit de eerdere plannen verdwenen.  Wat zijn de ontwikkelingen van deze verschillende initiatieven?
  3. Waar is in het RES-traject aan de participanten verteld wat de specifieke rol van de provincie binnen het RES-traject is? Met andere woorden; op welk besluit of document baseert de gedeputeerde zijn stelling dat hij als gedeputeerde een doorslaggevende en afdwingbare rol heeft binnen de RES? 
  4. Waar valt in de RES-documenten te lezen dat er naast het hoofddoel (35 twh) er ook een subdoel is (0,5 twh in het geval van de Regio Amersfoort) dat door de provincie kan worden afgedwongen? 
  5. Op 7 juli bekrachtigt het college de potentiële gebieden n.a.v. de brief van het College van Gedeputeerde-Staten). Een week later, op 13 juli jl., heeft gemeente Amersfoort 19 ha verkocht aan de gemeente Soest met als doel om het natuurgebied Melksteeg uit te breiden. De 2 windmolens op gemeentegrond Amersfoort en de 2 naastgelegen windmolens op gemeentegrond Soest liggen net naast dit natuurgebied. Vindt de gemeente deze locatie nog steeds de meest geschikte locatie voor het plaatsen van windturbines? En welk formaat windmolen wordt op deze locatie geschikt geacht?
  6. Door wie worden de windturbines bekostigd? Dit geldt voor zowel de aanschaf als het onderhoud als eventuele afvoer na defecte windturbine.
  7. Eind 2022 wordt het gewijzigde Plan-MER Windturbines verwacht waarin de landelijke richtlijnen in tegenstelling tot de huidige ook gaan gelden voor solitaire windturbines (vanaf 3 windturbines is het een windmolenpark). Het indienen van de locaties voor windturbines moet conform de brief van Provinciale Staten voor 1 december zijn. Overweegt het college om de locaties pas door te geven als het gewijzigd Plan-MER Windturbines bekend is? Zo nee, waarom niet?