Een rode loper voor bedrijven in Amersfoort?

De VVD is voor werkgelegenheid in de stad en vindt dat de gemeente mee moet werken aan het faciliteren van bedrijven die zich in Amersfoort willen vestigen of hier willen groeien.

Amersfoort is een gewilde stad qua ligging, het vele groen, de charmante binnenstad en het hoog aantal te bouwen huizen. De verwachte groei qua inwoneraantal is 8,5% tot 2035, momenteel heeft Amersfoort bijna 160.000 inwoners waardoor de bedrijvigheid de afgelopen jaren is toegenomen.

Vorig jaar is de Nota Detailhandel aangenomen waar de regels in staan voor het vestigen van bedrijven. De Nota is vrij duidelijk; winkels in een winkelgebied en detailhandel die valt onder de periferie, denk hierbij aan winkels als bouwmarkten, autobedrijven, tuincentra etc, die mogen in de buitengebieden.
Zo zwart-wit is de detailhandel niet altijd. Volgens de letter van de Nota mag een witgoedleverancier zich alleen nog maar vestigen in een winkelstraat. En een keukenontwerper mag in het buitengebied. Bij het eerste loop je naar buiten loopt met een loodzware wasmachine en bij de tweede met een order. Zo logisch is de verdeling dus niet altijd. Daarom heeft de VVD Amersfoort een amendement ingediend waardoor maatwerk gelukkig ook mogelijk is.  Het aangenomen amendement staat zo in de Nota Detailhandel; maatwerk is mogelijk. Maar dan nu de praktijk:

Hieronder leest u de ervaring van Snowcountry; op zoek naar een nieuw groot pand in Amersfoort.

Achtergrond Snowcountry;
Gestart in 2008 vanaf de zolderkamer in Zwartebroek, is Snowcountry inmiddels uitgegroeid tot een internationale wintersport webwinkel met ongeveer 40 medewerkers en 12-15mj. omzet en verkopen in 60+ landen wereldwijd. Snowcountry is de grootste ski- en snowboard verkoper van Nederland. We hopen en verwachten de komende jaren te groeien naar zo'n 80 medewerkers en een omzet van 20-30 miljoen.


Nieuw pand Amersfoort;
Sinds 2017 zijn wij gevestigd in Stoutenburg-Noord, maar vanwege onze snelle groei van zo'n 40% per jaar zijn we in 2019 al weer op zoek gegaan naar een nieuwe locatie.  Met ons specialistische assortiment krijgen we vanuit heel Nederland, maar ook uit België en Duitsland verzoeken om ons te bezoeken.
Deze voorgenomen winkel van zo’n 1500+m2 wordt dan gekoppeld aan ons magazijn met 45.000 producten. Dit moet dan ook een soort experience-center worden waarbij klanten alles wat er op wintersport gebied te krijgen is kan zien, en uitgelegd krijgen. Ook willen we er experts kunnen laten komen om bijvoorbeeld clinics te geven. De koppeling met ons magazijn is van belang omdat we zo'n groot assortiment hebben dat we nooit helemaal kunnen laten zien in de winkel. 

Locatie winkel belangrijk?
Voor ons zou een vestiging in de binnenstad, afgezien van de hogere huurprijs, een negatieve impact hebben op onze winkel. Ten eerste moeten wij het niet hebben van het winkelend publiek. Daarnaast komen veel consumenten - net als bij de Ikea - met de auto omdat onze goederen uiteindelijk relatief groot zijn. Ook komen ze vaak van ver en blijven ze meerdere uren in onze winkel. Het zijn echt specifieke bezoekers. 


Contact met de gemeente
In 2019 hebben we de gemeente Amersfoort benaderd om een locatie te vinden waar we dit zouden kunnen realiseren. Hier werden we vriendelijk geholpen door de verantwoordelijk ambtenaar maar de boodschap was wel duidelijk, dat er eigenlijk niets mogelijk was in Amersfoort. Enerzijds omdat we niet in een winkelgebied passen, anderzijds omdat we geen winkel starten op een bedrijventerrein omdat detailhandel daar niet toegestaan is. 

In februari 2021 heb ik toen, naar aanleiding van een interview met Maarten Flikkema, contact met opgenomen met de VVD Amersfoort. Dhr. Maarten Flikkema (VVD) heeft mijn verhaal onder de aandacht gebracht bij de toenmalige wethouder Koser - Kaya. Haar verhaal was echter niet zo positief. Ze vroeg zich af of het toestaan van onze vestiging de Amersfoortse consument meerwaarde zou bieden. Daarnaast de schaarse ruimte in de gemeente en de oneerlijke concurrentie ten opzichte van de ondernemers die hoge huren betalen in de binnenstad. 

Inspreken in de raad en gesprek met wethouder
Fractievoorzitter Maarten Flikkema (VVD)  gaf aan dat ik in de raad bij de vergadering over de Nota Detailhandel 2021 in kon spreken. Ik heb van die gelegenheid gebruik gemaakt.

In Nota Detailhandel 2021  werd de uitzondering op de Isselt voor perifere detailhandel / niet in de winkelgebieden passende concepten geschrapt. Precies een uitzondering die perfect voor Snowcountry zou passen.  In de raadsvergadering heeft de wethouder mij toen uitgenodigd voor een gesprek over maatwerk. 

Op 20 mei 2021 heb ik met de wethouder en haar adviseur dit gesprek over maatwerk gehad.
Hun conclusie was dat maatwerk niet binnen de provinciale richtlijnen voor detailhandel past en dus niet mogelijk is in Amersfoort.

Huidige situatie
We zitten in een soort gridlock waarbij we eigenlijk gedwongen worden een deel van onze strategie te laten varen. Heel pijnlijk in een branche waarbij beleving een grote rol speelt. Ook kan het zijn dat we merken verliezen doordat we een pure online speler zijn en niet die beleving bieden. Alternatief is verhuizen naar een provincie of gemeente waar dit wel kan (waarschijnlijk niet in de provincie Utrecht). 

Als Amersfoort de groeistatus en het coalitieakkoord wil waarmaken dan moet er ruimte  zijn  voor bedrijven die zich willen vestigen in Amersfoort. De huidige Nota Detailhandel staat toe dat er maatwerk wordt toegepast op detailhandel in de periferie. De VVD heeft dit bewerkstelligd met een aangenomen amendement (AANGENOMEN+2021-062A+VVD,+CDA+en+ChristenUnie+Maatwerk+voor+perifere+detailhandel (raadsinformatie.nl)) waarin naar mogelijkheden wordt gekeken in plaats van onmogelijkheden. Wat de VVD betreft maakt het college daarom ook vaart met het bieden van dit maatwerk om bedrijven zoals Snowcountry te behouden, evenals hun werkgelegenheid. En rollen wij de rode loper uit voor bedrijven die zich willen vestigen in Amersfoort.