Reactie van de VVD Amersfoort op het coalitieakkoord

Dank voorzitter,

 

Allereerst onze felicitaties aan D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Het zal hard werken zijn geweest de afgelopen maanden om tot dit akkoord te komen, veel respect voor het werk dat jullie hebben verzet.

 

Specifiek onze felicitaties aan de Partij voor de Dieren die nieuw zijn in deze raad en direct een herkenbare stempel hebben weten te drukken op dit akkoord. Daarnaast hebben zij met 2 zetels 1 wethouder binnengesleept, net zoveel als de ChristenUnie met twee keer zoveel zetels en maar 1 minder dan D66 en GroenLinks met 3 keer zo veel zetels. Veel respect voor wat Partij voor de Dieren heeft bereikt.

 

Eerder heb ik namens de VVD de hoop uitgesproken veel liberale aanknopingspunten te vinden in het coalitieakkoord. En voorzitter, eerlijk is eerlijk er zijn best wel wat punten waar de VVD zich goed in kan vinden. Ook daarvoor zijn best wel wat felicitaties aan te bieden aan de winnaars in dit akkoord:

·      Zo zijn er de aanwonenden van de Laak en omwonenden van locaties waar ooit windmolens gepland waren. Zonnevelden in over de Laak worden op de lange baan geschoven, een verstandige keuze om dit gebied beschikbaar te houden voor groene recreatie. Voor windmolens wordt rekening gehouden met de gezondheid van omwonenden en dus wordt een realistische hindercontour gebruikt. In effect betekent dit dat er geen plek is voor windmolens in Amersfoort. Fijn dat deze coalitie dit besluit heeft genomen.

·      Ook woningzoekenden lijken een winnaar te zijn in dit coalitieakkoord. De plannen bieden perspectief, de VVD zal scherp op dit doeners college blijven om te zorgen voor voldoende aansluiting bij de benodigde woningen van voldoende kwaliteit, grootte en spreiding. Stapeling van eisen leidt uiteindelijk tot kleinere woningen en goedkopere bouwmethoden, dit moeten we voorkomen. We willen niet de ghettos van 2035 bouwen. Het college gaat vooruitkijken en ook op zoek naar locaties voor woningbouw na 2030. Verstandig om goed ver vooruit te kijken. Rekening houdend met de doorlooptijd van 8 jaar tussen eerste besluit en eerste bouwactiviteiten moedigt de VVD het college aan om haast te maken met deze zoektocht.

·      Ook de dieren zijn winnaars, ze krijgen rustplekken in de stad, of zoals mijn dochter dat noemt, een chilhoek. De veldmuis in de jacuzzi, de eekhoorn in de hangmat en de egel die de dag begint met yoga. Een all you can eat buffet, armbandje om en genieten, the good life. Enige nadeel is dat ze er vroeg in de ochtend uit moet om hun handdoekje op de strandstoel te leggen.

·      Felicitaties zijn ook op zijn plaats voor de veiligheid van Amersfoort en Amersfoorters. Wijkagenten worden meer zichtbaar en zoals de VVD ook in haar verkiezingsprogramma had staan, er wordt ingezet op meer gemeentelijke handhavers, BOAs. Dit is volgens de VVD hard nodig om overlast op straat, intimidatie en criminaliteit in de kiem te smoren. Voorkomen dat jongeren naar de criminaliteit afglijden is ook een belangrijk punt in het Akkoord, en tevens wordt er extra capaciteit ingezet om georganiseerde misdaad tegen te gaan. Wat de VVD betreft is een stevige no-nonsense beleid nodig om deze vormen van criminaliteit aan te pakken.

·      In het sociaal domein wordt ingezet op preventie, de zorg-Euro die je niet hoeft uit te geven omdat inwoners minder zorg nodig hebben is de makkelijkst bespaarde Euro. En, niet geheel onbelangrijk, men voelt zich goed en gezond en draagt daarbij bij aan onze mooie stad. Wel maakt de VVD zich zorgen over het inzetten van sport als preventie in het sociaal domein. Een speerpunt van zowel de VVD als het CDA in de afgelopen jaren, toch is er geen extra geld voor sport in dit coalitieakkoord.

 

Zijn er dan alleen maar felicitaties? Nee voorzitter, helaas niet. Want bij winnaars horen verliezers en die zijn er ook in dit coalitieakkoord.

·      Dit akkoord is een minderheden akkoord, meer dan 75% van Amersfoort zal zich hier niet in herkennen. Inwoners die gewoon werken, gewoon ondernemen, gewoon wonen en gewoon parkeren, aan hen wordt geen aandacht besteedt. Denk aan de tweeverdiener met 2,1 kind die het liefst zelf zijn leven indeelt en geen last wil hebben van een bemoeizuchtige overheid, deze groep is toch het overgrote deel van deze stad. Dit akkoord doet geen recht aan Amersfoort als gezinsstad waar de VVD en de CU voor staan.

·      Een andere belangrijke verliezer is het vrij ondernemerschap. In Amersfoort zijn volgens dit college alleen nog maar bedrijven welkom die passen binnen hun doelstellingen. Verkoopt u vlees? Vergeet het maar. Het Amersfoort Business team krijgt een opgave gericht te zoeken naar bedrijven die passen binnen de coalitie doelstellingen, voor hen wordt de rode loper uitgelegd. Andere bedrijven, vergeet het maar, deze coalitie wil uw werkgelegenheid niet, deze coalitie wil uw bijdrage aan de samenleving niet. Voor de VVD is ieder bedrijf dat voor lokale werkgelegenheid zorgt welkom in onze stad, de oranje blauwe VVD loper rollen wij graag voor u uit. Want Amersfoort als groeistad heeft iedere baan keihard nodig.

·      Ook vinden we verliezers tussen de inwoners van het Soesterkwartier en de inwoners van Vathorst Waterdorp. Deze gebieden worden de parkeerplaats van de nieuw te ontwikkelen wijken Langs Eem en Spoor en Bovenduist. Deze wijken krijgen een belachelijk lage parkeernorm, 1 auto op de 5 woningen en voor bezoekers zelfs 1 plek op de 20 woningen. Inwoners in die wijken moeten niet toevallig op hetzelfde moment visite verwachten. Het effect is dat toekomstige bewoners Langs Eem en Spoor in het Soesterkwartier gaan parkeren, waar het toch al vol staat met auto’s, of u krijgt een peperdure parkeervergunning door de strot geduwd. Hetzelfde geldt voor Vathorst Waterdorp, dit wordt de parkeerplek voor de inwoners van Bovenduist. Deze coalitie denkt dat deelmobiliteit te oplossing is. Van deelmobiliteit is nog nergens aangetoond dat het werkt. En begrijp me niet verkeerd, ik geloof zelf ook in een toekomst voor deelmobiliteit. Maar zelfs de deelmobiliteit sector zegt, geef ons tijd om dit uit te werken en leg niet een enorme druk op het concept door nu al parkeernormen te verlagen. De VVD legt liever nu meer parkeerplekken aan die later groen kunnen worden dan dat we nu een enorm parkeerprobleem in het leven gaan roepen, daar was het CDA ooit ook voor.

·      Ook de spaarrekening van de gemeente is een grote verliezer. Hoewel het een fantastisch streven is om een structureel begrotingsoverschot te hebben tussen 0,5 en 1%, baat het de VVD toch zorgen dat in de volgende paragraaf dit direct al onderuitgehaald wordt, ach als we er een jaartje niet aan voldoen dan is dat ook niet zo’n probleem. Ik voorspel u 4 jaar waarin dit mea culpa uitgesproken wordt. De OZB wordt, volgens linkse traditie, weer eens misbruikt voor het bereiken van dit overschot, of liever gezegd voor het verminderen van de tekorten doordat de ambitie van deze coalitie groter is dan de portemonnee van de gemeente. Dit college geeft over de gehele periode bijna 100 miljoen Euro extra uit, daar kan je bijna een tweede stadhuis voor bouwen.

·      En tot slot voorzitter, waarschijnlijk de grootste verliezer in dit akkoord is de inwoner die aangewezen is op het bezit en gebruik van een auto, bijvoorbeeld voor hun werk. Denk hierbij aan de klusjesman in het Soesterkwartier die naast zijn klusbus een eigen auto wil hebben. De beveiliger uit Kruiskamp die tot diep in de nacht aan het werk is en dus niet met het OV kan reizen. De kraamverzorgster in Schothorst die soms midden in de nacht aan het werk moet. Of dat jonge gezin in Liendert of Vathorst, dat niet iedere keer als ze een auto nodig heeft met 3 kinderzitjes onder de arm de straat op wil op zoek naar een beschikbare deelauto. Nee, die wil die kinderzitjes gewoon in de eigen auto laten zitten die ook nog eens voor de deur staat. De autobezitter wordt in dit akkoord verwezen tot tweederangsburger die nergens meer welkom is, die de stad uit gedrukt wordt omdat het verkeer zo veel mogelijk buiten de stad om moet lopen. En na dat alles zou je denken dat deze coalitie helemaal niets van de autobezitter moet hebben, maar niets is minder waar. Kwijlend kijken ze naar de auto als inkomstenbron voor de gemeente. Parkeertarieven gaan met 50% omhoog, kosten voor parkeervergunningen worden hoger en er worden meer gebieden aangewezen waar parkeervergunningen nodig. Zo hoesten de autobezitters 2,3 miljoen euro per jaar EXTRA op. Kortom, deze coalitie zegt dood aan de auto en ze mogen er zelf voor betalen.

 

Voorzitter, de VVD zal dit college aandachtig volgen. Op de punten waar de VVD het eens is werken we graag mee aan het verder verbeteren van deze voorstellen. Op de punten waar de VVD moeite mee heeft zullen we met voorstellen komen om de pijn te verzachten voor de grote groepen verliezers die ik net noemde, de ondernemers, de automobilisten en de gewone werkende inwoner van Amersfoort.

 

Nogmaals van harte gefeliciteerd aan de coalitie partijen en de kandidaat wethouders, heel veel succes.