VVD Amersfoort over de Omgevingsvisie

Blijft Amersfoort een stad van alle inwoners of zorgt de nieuwe Omgevingsvisie ervoor dat het een stad wordt voor de happy few? De VVD blijft kritisch op de Omgevingsvisie en zeker als het gaat om mobiliteit en de energietransitie.

Mede dankzij de VVD is donderdag in de raad gesproken over de Richting voor de Omgevingsvisie, zodat indien nodig bijsturing in een vroegtijdig stadium mogelijk is. De omgevingsvisie geeft aan hoe Amersfoort er in de toekomst uit moet komen te zien. Dit is het gevolg van wetswijzigingen die ervoor moeten zorgen dat alles makkelijker wordt en er een loket voor alles komt.

Dit betekent ook dat alle beleidstukken, zoals bijvoorbeeld over parkeren, hierin opgenomen moeten worden, al dan niet met wijzigingen. Zodra de Omgevingsvisie is vastgesteld, kan aan deze (gewijzigde) beleidstukken worden getoetst. Concreet betekent dit dat nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de Kop van Isselt moeten voldoen aan de normen (bijv. parkeren) zoals in de Omgevingsvisie staat beschreven. En dit is nu precies waar de schoen wringt. Waar in het verleden uitgebreide debatten hebben plaatsgevonden over bijvoorbeeld een autoluwe binnenstad, wordt nu met een pennenstreek en zonder debat dit gebied verdrievoudigd. De VVD vindt dit een vreemde gang van zaken. 

Gevolg is dat de grote nieuwbouwprojecten (o.a. Kop van Isselt) niet meer voor iedereen wordt gebouwd, maar alleen voor mensen die geen auto voor hun werk nodig hebben. De VVD vindt dit geen goede zaak. De stad is voor iedereen en ook mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van een auto zoeken een woning. Ook op andere thema’s worden vergelijkbare veranderingen in de Omgevingsvisie geschreven; denk bijvoorbeeld aan energietransitie of verduurzamen van de woningvoorraad. 

De wethouder is gevraagd om aan te geven wat in de Omgevingsvisie bestaand beleid is en wat nieuw of gewijzigd beleid is. Dit is een raadsbreed verzoek zodat de Raad hier bewust per verandering een besluit over kan nemen (en indien nodig de nodige debatten over kan voeren om tot een standpunt te komen). Vervolgstap is dat de Omgevingsvisie met de stad wordt besproken waarna een concept Omgevingsvisie aan de raad zal worden gepresenteerd. De VVD is benieuwd naar de input van de stad en blijft het proces kritisch volgen.