Statement begroting 2022

Voorzitter, we debatteren vanavond over de laatste begroting van deze raadsperiode. Terugkijkend naar de vorige algemene beschouwingen zijn er een paar onderwerpen die er jaar na jaar uitspringen: betaalbaar wonen, schone en veilige bereikbaarheid en een groene duurzame omgeving. Onderwerpen die we allemaal belangrijk vinden, al verschillen we wellicht van mening over de oplossingen. Dan komt het neer op het maken van keuzes, keuzes die bemoeilijkt worden door de onzekerheid over het effect van Corona op onze toekomst. Vanavond hebben we weer een persconferentie waarin eventueel nieuwe maatregelen worden aangekondigd. 
 
Deze onzekerheid geldt natuurlijk niet alleen voor ons als gemeenteraad, maar vooral ook voor onze inwoners. Dit maakt het voor de inwoners ook moeilijk om keuzes te maken, wel of geen verjaardag vieren? Wel of niet op vakantie? Wel of niet dat nieuwe huis? Wel of niet die nieuwe baan en het loslaten van zekerheden? Wel of niet verduurzamen? Allemaal keuzes in een onzekere tijd voor onze inwoners, maar vaak maken ze de keuze wel. We zien dat de economie aan blijft trekken, er zijn meer vacatures dan werkzoekenden en er liggen kansen om te pakken. Deze kansen kan je alleen pakken als je durft te kiezen. De VVD is als liberale partij voor keuzevrijheid en voor eigen verantwoordelijkheid. 
 
De VVD kiest bij deze begroting voor:
·      Betaalbare woningen voor iedereen, hiervoor willen we maatwerk kunnen leveren bij woningbouwontwikkelingen door woningen te bouwen die op dat moment in dat deel van de stad nodig zijn. Dit kan erop neer komen dat je in bepaalde delen van de stad meer of minder sociale woningen bouwt, afhankelijk van wat voor type huizen daar al staan. Het kan er ook op neer komen dat je in gebieden met dichte bebouwing minder huizen zou willen bouwen bij sloop of renovatie. Hiervoor moet de raad wel durven kiezen om af te stappen van de strakke kaders die nu aan woningbouwprojecten worden opgelegd. 
·      Ook kiezen we voor positieve gezondheid, werken aan een betere gezondheid van onze inwoners om de noodzaak van zorg te verminderen. Positieve gezondheid betekent meer bewegen en meer sporten. Dit betekent niet dat we van alle inwoners verwachten dat ze de olympische prestaties van Femke Bol evenaren, nee dit kan ook betekenen een rondje wandelen of fietsen. De openbare ruimte moet integraal onderdeel worden van sporten en bewegen. Het skatepark in Vathorst is een mooi voorbeeld waar bewegen en ontmoeting samen komen. Het skatepark wordt minimaal en sober gerenoveerd, de VVD wil hier kiezen voor een effectieve renovatie met hoogwaardige duurzame materialen, met betere verlichting zodat ook in de donkere maanden in de avond gebruik gemaakt kan worden van het skatepark en met een gedeeltelijke overkapping om ook bij herfstweer gezond buiten bezig te kunnen zijn. Hierom dienen wij een amendement in voor extra budget voor de renovatie van het skatepark Vathorst. 
·      Daarnaast kiest de VVD voor ademruimte voor ondernemers. Veel ondernemers hebben zwaar te lijden gehad onder de corona crisis. Gelukkig was er goede hulp vanuit het rijk en de gemeente. Die hulp is er nu niet meer, maar dat betekent niet dat de ondernemers er ook weer bovenop zijn. Veel ondernemers mogen weer open maar hebben problemen met het aantrekken van personeel waardoor ze nog niet op vol vermogen kunnen draaien. Om de ondernemers meer tijd te geven om te financieel te herstellen dienen wij een amendement in voor een eenmalige lastenverlichting voor ondernemers. 
 
Dan nog voorzitter een paar opmerkingen over de begroting: 
·      Er gaat onderzocht worden of en hoe elektrische auto’s en waterstof auto’s veilig in parkeergarages geparkeerd kunnen worden. Om duurzame mobiliteit een reële kans te geven moeten we wel zorgen dat deze auto’s ergens kunnen parkeren. Dit is natuurlijk niet iets wat Amersfoort alleen hoeft te doen, deze veiligheidsvraag moet goed beantwoord worden door de autofabrikanten. De VVD is wel benieuwd hoe het staat met het waterstoftankstation op de Wieken dat in de tweede helft van dit jaar gereed zou moeten zijn. 
·      Verder over duurzaamheid citeer ik de begroting: “Duurzaamheid vereist een continue dialoog” en even verderop “alleen met voldoende draagvlak komt deze transitie van de grond”. Voor de VVD zijn dit cruciale zinssneden. Nieuwe vormen van energie uit de RES hebben een directe invloed op de omgeving van onze inwoners. Deze nieuwe vormen ontwikkelen we het liefst samen met onze inwoners, maar een burgerinitiatief is niet hetzelfde als breed draagvlak. Ook daarvoor moeten we breed gaan praten met onze inwoners. Deze inwoners mee laten praten en hun standpunten en zorgen serieus nemen is essentieel en is echt iets anders dan zand in de motor van de transitie gooien. 
·      Een belangrijke wijziging ten opzichte van de kadernota waar de VVD graag aandacht aan geeft is het nog grotere voordeel op de begroting van RWA ten opzichte eerdere begrotingen. RWA is goede stappen aan het maken om ondanks de afnemende doelgroep toch relevant werk te blijven leveren voor deze doelgroep en voor anderen. Dit is een compliment waard, aan de wethouder maar vooral ook aan de mensen van RWA. 
 
Voorzitter, ik ga richting een afronding. Ondanks de voortdurende onzekerheden zijn we ook in een tijd beland waar we ervoor kunnen kiezen om kansen te pakken. Het maken van keuzes is soms lastig, maar ook als raad moeten we keuzes maken voor de toekomst. Het college komt met een brede verkenning om financiële ruimte te creëren. De VVD vindt het jammer dat het college zelf niet die keuzes heeft gemaakt in deze begroting. Deze keuzes worden nu vooruitgeschoven naar de volgende raad, een gemiste kans want juist deze tijd vraagt om het maken van heldere keuzes.