Financiële verantwoording, de jaarstukken

Elk jaar legt de gemeente financiële verantwoording af in een jaarverslag. De VVD vindt dat verantwoording van de financiën overzichtelijk en begrijpelijk moet zijn. Dit jaar zijn de jaarstukken 483 bladzijden en elk jaar worden de jaarstukken dikker en onoverzichtelijker. De VVD vindt dit een onwenselijke ontwikkeling. We maken ons hard voor het volgende:

  • De politieke verantwoording vindt dagelijks plaats, niet alleen tijdens de presentatie van de jaarstukken.
  • Schrijf in de jaarstukken alleen over wat echt belangrijk is en beperk je tot een klein aantal speerpunten. Denk hierbij aan onderwerpen uit het coalitieakkoord, zoals het bouwen van voldoende woningen.
  • Het vaststellen van een maximum aantal pagina’s per speerpunt. Veel toelichtingen zijn lang, gekopieerd uit andere documenten waardoor de boodschap wordt vergeten of onduidelijk is. Minder pagina's dwingt de schrijver om zich te beperken tot de hoofdzaken en dit bondiger te formuleren.
  • De toelichting moet zich richten op de (afwezigheid van) behaalde resultaten in plaats van wat allemaal is gedaan. Uiteindelijk wordt gestuurd op resultaten en niet op de inspanning.

De komende weken wordt in de Raad gesproken over een voorstel om de jaarstukken te verbeteren. De VVD is van mening dat door toepassing van de bovenstaande uitgangspunten de jaarstukken een stuk toegankelijker en dunner worden, waarbij het voor de lezer een stuk begrijpelijker wordt wat belangrijk is en welke resultaten zijn behaald.