VVD pleit voor meer ruimte voor ondernemers in detailhandelsnota

Op 25 mei a.s. besluit de gemeenteraad van Amersfoort over de nieuwe detailhandelsnota. De detailhandelsnota 2021 die door het college aan de raad is voorgelegd, beperkt de mogelijkheden om detailhandel te vestigen in de periferie om de winkelstraat en winkelcentra te beschermen tegen leegstand. Hoewel het wenselijk is om leegloop van winkelstraten en winkelcentra tegen te gaan, moet dit niet leiden tot regels die zo strikt zijn dat ondernemers uit Amersfoort worden weggejaagd. Voor de VVD staat ruimte voor ondernemerschap voorop. We zijn ervan overtuigd dat het beperken van detailhandel in de periferie geen bijdrage levert aan het tegengaan van leegloop. Daarom dient de VVD bij de behandeling van de detailhandelsnota een amendement in om maatwerk centraal te stellen en daarmee meer ruimte voor ondernemerschap te creĆ«ren. 
 
Daarnaast wordt met de nieuwe detailhandelsnota de ruimte voor nevenassortiment verder beperkt waardoor een winkel in winkel minder aantrekkelijk wordt. 
 
Sommige winkels hebben veel ruimte of opslag nodig of verkopen grote producten waarvoor het handig is als klanten de auto voor de deur kunnen parkeren. De autoluwe binnenstad bemoeilijkt dat laatste criterium. Het gevaar is dat met te strenge regels voor andere locaties dan de winkelstraat of winkelcentra deze winkels de stad uitgejaagd worden en we daarmee een uniek aanbod van winkels en werkgelegenheid mislopen. 
 
Het amendement dat de VVD indient, roept op tot maatwerk voor die ondernemersinitiatieven die niet passen binnen de strikte regels van de detailhandelsnota. Dat betekent niet dat we vinden dat alles zomaar kan, het betekent wel dat de gemeente met een open vizier met deze ondernemers in gesprek gaat om te kijken wat er wel mogelijk is in plaats van alleen te richten op wat niet kan. De algemene doelstellingen van de detailhandelsnota zijn de uitgangspunten waarbij met maatwerk gekeken wordt naar wat er mogelijk is.