VVD Amersfoort dient motie in over lokale groenaannemers


Bij het Besluit aanstaande 20 april dient de VVD Amersfoort een motie in over duurzaamheid en lokale ondernemers. De praktijk laat zien dat door de verscherping van eisen en gunningscriteria grotere aannemers, meestal van buiten de regio Amersfoort, contracten voor het onderhoud van Openbaar Groen winnen. De VVD vindt dat lokale kleinere groenondernemers ook een kans moeten krijgen in het inkoopbeleid en vraagt daarom in deze motie aan het College te onderzoeken hoe de inschrijving administratief behapbaar kan blijven.


De afgelopen jaren heeft Amersfoort een inkoopbeleid vastgesteld met een verscherping van eisen en gunningscriteria, waarin de drempelbedragen voor openbare aanbesteding verlaagd worden en nadrukkelijk wordt ingezet op duurzaamheid. Bij de inkoop van het onderhoud van Openbaar Groen wordt er onder andere de nadruk gelegd op het gebruik van elektrische voertuigen en elektrische (hand)machines, zoals bladblazers en heggenscharen. Dit is een goed uitgangspunt aangezien dit stappen zet naar een betere en schone leefomgeving met minder CO2-uitstoot en geluidsoverlast.

 

Echter, door de complexiteit van het inkoopproces en het toepassen van deze eisen en gunningscriteria winnen grotere aannemers, meestal van buiten de regio Amersfoort, de contracten. De VVD Amersfoort vindt dat in deze wijze van het beoordelen van het inkoopproces geen recht wordt gedaan aan lokale kleinere ondernemers om mee te groeien met de verduurzaming van Amersfoort. Kleinere lokale aannemers hebben misschien niet alle voertuigen en werktuigen optimaal (kunnen) vervangen naar elektrisch en scoren daardoor minder punten. In de uitvraag en beoordeling van het inkoopproces wordt momenteel niet voldoende rekening gehouden met de extra reisafstanden die een onderneming van buiten de regio moet afleggen. Lokale groenaannemers hebben in Amersfoort hun bedrijf en zijn snel en flexibel, met minder CO2-uitstoot. Het onderhoud van het Openbaar Groen bevat juist werkzaamheden, die door lokale vakmensen goed uitgevoerd kunnen worden en werkgelegenheid biedt in Amersfoort.

 

De VVD vraagt daarom aan het College in deze motie om te onderzoeken hoe in het inkoopbeleid ruimte geboden kan worden aan kleinere bedrijven door inschrijving administratief behapbaar te maken en te houden. Ook vraagt de motie het College niet alleen het bezit van elektrische voer- en werktuigen of andere duurzaamheidseisen te eisen voorafgaand aan de inschrijving, maar ook de mogelijkheid op te nemen binnen drie maanden na het verkrijgen van de opdracht aan de duurzaamheidseisen te voldoen. Dit geeft ook lokale groenaannemers de ruimte om mee te laten doen in de verduurzaming van Amersfoort.