VVD Amersfoort organiseert ronde over aanpassing Inburgeringswet


Uit onderzoek blijkt dat het stelsel onder de huidige Inburgeringswet van 2013 vaak niet leidt tot de inburgering en volwaardige deelname van nieuwkomers aan de Nederlandse samenleving. Een groot deel slaagt er niet in betaald werk te vinden, waardoor zij langdurig afhankelijk blijven van een uitkering en dus niet volledig meedraaien. In veel sectoren zoals de zorg, techniek en bouw, is er juist een enorm tekort aan personeel. Voor inburgeraars liggen hier dus mogelijkheden om aan de slag te gaan en economisch zelfstandig worden.
 
Omdat is gebleken dat de huidige Inburgeringswet vaak niet leidt tot een succesvolle integratie, is ervoor gekozen om deze wet aan te passen. Naar verwachting zal de aangepaste Inburgeringswet begin 2022 in werking treden. De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de huidige inburgeringswet is dat de regie voor de uitvoering van de inburgering weer bij gemeenten komt te liggen, in plaats van bij de inburgeraar zelf. Vanuit het Rijk wordt hiervoor een aantal kaders meegegeven aan gemeenten. De verdere invulling van de praktische uitvoering van de inburgeringswet ligt bij gemeenten. 
 
Als VVD vinden we het belangrijk dat er binnen de ruimte die er door het Rijk wordt gegeven, wordt gestreefd naar een zo optimaal mogelijke invulling van de regierol. Een invulling die wél leidt tot de succesvolle integratie van inburgeraars, waarbij ieder op zijn eigen niveau wordt aangemoedigd om mee te doen aan de Nederlandse samenleving. Daarom hebben wij het voortrouw genomen om een ronde te organiseren. In deze bijeenkomst zullen wij voorwaarden waarvan wij vinden dat deze ‘Inburgeringswet 2.0’ moeten voldoen, voorleggen aan de verantwoordelijke en woordvoerders van de andere partijen in de gemeenteraad:
1.     Iedereen moet kunnen meedoen aan de Nederlandse samenleving, met nadrukkelijke aandacht voor de activatie en participatie van en toeleiding naar werk voor vrouwelijke statushouders.
2.     Inzetten op toeleiding naar betaald werk staat centraal, parallel naast het volgen van taallessen.
3.     Inburgeren en (arbeids)participatie zijn niet vrijblijvend. Er dienen daarom regelmatige momenten ingebouwd te worden tijdens het inburgeringstraject waarbij de voortgang wordt besproken. Bij aantoonbaar onvoldoende inzet, zal een boete worden opgelegd.
4.     Uitgangspunt voor volwaardige deelname aan de maatschappij is taalbeheersing op B1 niveau.
5.     In de nieuwe Inburgeringswet worden inburgeraars gedurende de eerste zes maanden ontzorgd, doordat de gemeente de vaste lasten inhoudt op de uitkering en leefgeld wordt verstrekt aan de inburgeraar. Wanneer er onvoldoende voortgang wordt gemaakt met de inburgering en/of participatie, zal deze periode van ontzorging worden verlengd.
6.     Ook na de afronding van de inburgeringstermijn van drie jaar wanneer er geen betaalde baan is gevonden, blijft de gemeente monitoren en waar nodig aansturen op de vrijwillige verlenging van het traject gericht op het verkrijgen van betaald werk. Dit eventueel als tegenprestatie voor een bijstandsuitkering.
 
Wij maken ons er hard voor om deze voorwaarden geïmplementeerd te krijgen in de gemeentelijke uitvoering van de nieuwe Inburgeringswet. Wij verwachten dat hiermee de kans op een succesvolle inburgering en hiermee een volwaardige deelname aan de Nederlandse maatschappij enorm zal toenemen.