De VVD stelt vragen over de onwenselijke kostenstijging voor huishoudelijke hulp

In collegebericht van 4 januari jl. is de gemeenteraad geïnformeerd over de kostenstijging hulp bij het huishouden (HH) door de invoering abonnementstarief eigen bijdrage Wmo. Het college heeft aangegeven dat er een afwachtende houding zal worden aangenomen met betrekking tot invoering van deze beheersmaatregelen. Voor de VVD is het belangrijk dat elke inwoner van Amersfoort de zorg krijgt die ze nodig heeft en dat we tegelijkertijd de zorg betaalbaar houden. In de zoektocht naar duurzame zorg is het dan ook onmisbaar dat we de eigen kracht van de inwoners van Amersfoort niet uit het oog verliezen. Sinds de invoering van het WMO-abonnementstarief is de hoeveelheid cliënten met huishoudelijk hulp gestegen in de gemeente Amersfoort met 19% (monitor Sociaal Domein 2020). Een vergelijkbaar beeld is zichtbaar in veel andere gemeenten in Nederland. De VNG heeft daarom onlangs een aantal mogelijke beheersmaatregelen voorgesteld.1

Voor de VVD is dit reden om de volgende vragen te stellen:

  1. Is het college het met de VVD eens dat de kostenstijging met betrekking tot het hulp bij huishouden een onwenselijke ontwikkeling is en dat we gezien de financiële positie van de gemeente niet langer kunnen wachten met het nemen van maatregelen?

  2. Zo ja, waarom kiest het college er dan toch voor om af te wachten met het nemen van maatregelen in plaats van nu actie te ondernemen?

  3. Zo nee, op welke wijze denkt het college deze aanzienlijke kostentoename dan af te remmen?

  4. Eén van de beheersmaatregelen is het inrichten van een algemene voorziening om de eigen kracht te stimuleren, hoe ziet het college deze voorziening voor zich en waarom zou de gemeente hierop een afwachtende houding aanhouden?

  5. Is het college het met de VVD eens dat de financiële middelen van de gemeente niet onuitputtelijk zijn en het instellen van een budgetplafond voor de HH daarom wenselijk is?

https://vng.nl/nieuws/maatregelen-om-extra-kosten-abonnementstarief-te-beheersen