Het duurzaam verwarmen van woningen moet haalbaar en betaalbaar zijn

Nu de Rijkssubsidie voor het aardgasvrij maken van de wijk Schothorst-Zuid niet is toegekend, is het volgens de VVD hét moment om te kijken naar nieuwe alternatieven voor het duurzaam verwarmen van woningen. Hiervoor zijn haalbaarheid en betaalbaarheid van de oplossing essentiele voorwaarden.



Voor de VVD zijn haalbaarheid en betaalbaarheid van de oplossingen essentiële voorwaarden voor een succesvolle energietransitie. Betaalbaarheid geldt voor zowel inwoners als voor de overheid. Dit komt onder druk te staan nu bekend is geworden dat de bij het Rijk aangevraagde subsidie van 4,9 miljoen voor het aardgasvrij maken van de wijk Schothorst-Zuid niet is toegekend. Dit is volgens de VVD het moment om een pas op de plaats te maken en te kijken naar alternatieven voor het duurzaam verwarmen van woningen. Keuzevrijheid voor oplossingen en aanbieders zullen bijdragen aan het betaalbaar houden van de energie voor inwoners. 
 
Het plan zoals de gemeente dit bij de subsidieaanvraag heeft voorgesteld, bestaat uit de aanleg van een warmtenet in de wijk Schothorst-Zuid. Hierbij vindt de warmteopwekking in eerste instantie plaats door het verbranden van resthout in een biomassacentrale. De gasleidingen die nu nog in de grond liggen, zullen worden verwijderd en worden vervangen door een warmtenet. Al met al een ingrijpende en kostbare operatie, die ook nog eens praktisch onomkeerbaar is. Aangezien de gasleidingen verwijderd zullen zijn, is de drempel voor het terugplaatsen van soortgelijke leidingen voor bijvoorbeeld waterstof hoog.
 
Als VVD pleiten we er daarom voor om niet halsoverkop beslissingen te nemen die onomkeerbaar zijn en waarbij het risico groot is dat inwoners en gemeente geconfronteerd worden met onnodig hoge kosten.
 
Nu de subsidieaanvraag voor een warmtenet Schothorst-Zuid is afgewezen, is dit wat de VVD betreft hét moment om opnieuw alle redelijke alternatieven voor het duurzaam verwarmen van woningen onder de loep te nemen. Een van de opkomende alternatieven is het gebruik van waterstof waarvoor mogelijk het huidige gasnet gebruikt kan worden en er relatief kleine aanpassingen nodig zijn om over te kunnen stappen. Daarnaast gaan de ontwikkelingen op dit moment snel en zullen er binnen afzienbare termijn nieuwe technieken in de energietransitie beschikbaar zijn. Als gemeente moeten wij deze ontwikkelingen op de voet blijven volgen en zodra dit haalbaar en betaalbaar is, aansluiting zoeken bij deze technieken. 
 
Tot er de haalbaarheid en betaalbaarheid van de alternatieven duidelijk zijn en er zicht is op goede oplossingen, dient er wat de VVD betreft volop ingezet te worden op no-regret maatregelen, zoals het isoleren van woningen in onze stad.