VVD Amersfoort over begroting 2021


Voorzitter, 
 
Het zal vanavond vaak gezegd worden, we leven in onzekere tijden. Corona is nog altijd onder ons, er wordt hard gewerkt aan een vaccin maar vooralsnog hebben we te maken met maatregelen die een grote invloed hebben op ons leven. Niet alleen is er nu weinig mogelijkheid voor ontmoeting en sociale contacten, we werken veel vanuit huis en dragen een mondkapje in de publieke ruimtes. 
 
Ondanks dat het onzekere tijden zijn, is de VVD-fractie wel zeker over waar wij als gemeente op in moeten zetten: bouwen, bouwen, bouwen. Corona lijkt weinig invloed te hebben op de woningmarkt, zowel koop- als huurprijzen blijven doorstijgen door het tekort aan woningen. Ook zien we dat nu we meer aan huis gebonden zijn, mensen steeds meer op zoek zijn naar een huis met een tuin. In de stad zien we dat woningbouwprojecten vertraging oplopen en afgeschaald worden omdat de raad geen besluiten durft te nemen. Tegelijkertijd worden er steeds meer eisen opgelegd aan nieuwbouwprojecten over het percentage sociale woningen, middenprijswoningen en duurzaamheid. Het effect hiervan is dat de prijs van die woningen die dan nog overblijven enorm hoog is. Dus kom je niet in aanmerking voor een sociale woning en of voor een middenprijs woning, betaal je direct de hoofdprijs. Hierdoor kunnen mensen met een modaal inkomen nauwelijks meer iets kopen of huren in Amersfoort. Dit zijn de politieagenten, onderwijzers en zorgmedewerkers die we de stad uit jagen, de mensen die we juist nu zo hard nodig hebben. Woningen realiseren we niet met gemeentelijk geld maar met ruimte om te bouwen voor de vraag van de markt. 
 
Dat gemeenten zoals Leusden hebben aangegeven alleen voor eigen inwoners te willen bouwen, voert de druk op de Amersfoortse woningmarkt verder op door woningzoekenden van buiten die toch in deze regio willen of moeten wonen. Dat wij als grootste gemeente in de regio een verantwoordelijkheid hebben, ontslaat de andere gemeenten in de regio er niet van hun verantwoordelijkheid te pakken. Samen met de regio moeten we een vuist maken in deze woningbouwopgave en ook richting het rijk laten zien hoeveel potentie we als regio hebben om bij te dragen aan het tegengaan van de landelijke woningnood.
 
In de begroting staat “een groeiende stad zonder gezonde economie is niet mogelijk”. Daarom moeten we naast het bouwen van woningen, ook zorgen voor werkgelegenheid. Dit doen we door het uitvoeren van de regionale economische agenda en te investeren in de ROM. Maar we doen dit ook door ruimte te bieden in Amersfoort voor innovatieve bedrijven om zich te vestigen. Liever veel werkgelegenheid dan veel vierkante meters met nauwelijks werkgelegenheid. De innovaties van de bedrijven sluiten bij voorkeur aan bij de ambities van de stad, maar we sluiten ook zeker geen bedrijven uit die lokale werkgelegenheid met zich meebrengen. We moeten de rode loper uit blijven leggen voor bedrijven die de economie aanjagen. 
 
Dan financieel, daar gaat het ook om bij deze begroting. Tijdens de behandeling van de kadernota heeft het college de opdracht meegekregen om de weerstandsratio naar 1 te brengen. Dat is ondanks de voorgestelde maatregelen net niet gelukt. Deze tijd waarin we een economische neergang zien, vraagt erom dat we juist nu blijven investeren. Thuis heb je immers ook niets aan een grote spaarpot die niets oplevert. Je kunt hiervan dan beter een grote uitgave doen zoals een auto kopen of op vakantie gaan of je kiest ervoor om met dit spaargeld een langere tijd een kleinere uitgave te doen, zoals een sportabonnement. Tegelijkertijd moeten we oppassen dat we niet meer gaan investeren dan we aankunnen. Als blijkt dat de spaarpot leeg raakt, zal je ook de kleinere uitgaven moeten stopzetten wanneer blijkt dat je deze niet meer kunt betalen vanuit je normale inkomsten. Ook thuis dien je genoeg geld achter de hand te houden om noodzakelijke uitgaven te kunnen blijven doen, zoals de vervanging van een wasmachine wanneer deze ermee op houdt.
 
De gemeentelijke wasmachine is niet stuk, maar we willen wel zorgen dat we als het nodig is een nieuwe kunnen betalen. Daarom komt de VVD met GroenLinks, D66 en ChristenUnie met een amendement op de begroting om ervoor te zorgen dat er stappen gezet worden naar een weerstandsratio van 1. Om dit te halen stellen we een combinatie voor van afgewogen maatregelen om zeker voor 2021 en 2022 de weerstandsratio naar 1 te brengen. Maatregelen zijn bijvoorbeeld op het gebied van economie, onderwijs en het aanpakken van de zorgafhankelijkheid in het sociaal domein. Het doel van de zorg moet worden om mensen zo snel en goed mogelijk weer onafhankelijk te laten worden. Ook zetten we in op een efficiëntere bestrijding van de eikenprocessierups en de Japanse duizendknoop en het uitspreiden van de storting in de reserveknooppunt Hoevelaken over 6 jaar. 
 
Hiermee hebben we in elk geval voor 2021 en 2022 het spaarpotje op orde, de jaren daarna zullen bij de komende kadernota aangepakt moeten worden. Als indieners zijn we ons er zeker van bewust dat deze tegenbegroting een ongebruikelijke stap is. Toch nemen we deze stap en maken we deze keuzes om het college op weg te helpen. Het college heeft zeker de vrijheid om binnen beleidsterreinen met andere maatregelen te komen. 
 
Dankuwel.