VVD over tegengaan bijplaatsing afval

Wanneer je aan mensen vraagt wat de grootste ergernis is in hun woonomgeving, dan is de kans groot dat ze rommel op straat noemen. Naast zwerfafval, zien we dat er in veel wijken regelmatig groot afval zoals kasten en bedden op straat wordt gezet.

Sinds de introductie van de ondergrondse afvalcontainers, lijkt dit probleem alleen maar verder toe te nemen. Regelmatig worden hele inboedels naast deze containers gedumpt. Dit maakt niet alleen wijken minder leefbaar, maar dit leidt ook ook tot onveilige situaties zoals kinderen die spelen bij een container en gewond raken door losliggende planken of gebroken glas. Het opruimen van dit afval zorgt bovendien voor veel extra werk en kosten. Dit gedrag is lastig te begrijpen omdat met slechts één telefoontje, groot afval gratis aan huis wordt opgehaald door de ROVA.


Als VVD vinden wij dat iedereen er recht op heeft om prettig en veilig te wonen. Daar hoort afval bij containers nadrukkelijk niet bij. Wat ons betreft dient daarom alles op alles gezet te worden om bijplaatsingen tegen te gaan.


Op dit moment vinden er al allerlei initiatieven vanuit de gemeente plaats, om mensen te bewegen afval op de juiste manier aan te bieden. Deze initiatieven variëren van een ‘zachte’ aanpak zoals bijvoorbeeld de aanleg van tuintjes bij containers, tot een meer repressieve aanpak waarbij stickers met een waarschuwing op bijgeplaatste vuilniszakken worden geplakt. Op zich goede initiatieven, maar naar de mening van de VVD, te vrijblijvend en onvoldoende effectief.


Een aanpak die verder gaat dan de huidige benadering en die naar verwachting wél zal leiden tot een structurele afname van het aantal bijplaatsingen, is wat de VVD betreft tweeledig:


Zet meer in op betrokkenheid vanuit de wijk en bespreek met inwoners wat zij zelf kunnen doen om de afvalproblematiek in hun wijk aan te pakken. Als VVD geloven wij dat de meeste mensen bereid zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen. Iedereen wil toch in een schone en veilige omgeving wonen? Wat kun je als inwoner zelf doen om ervoor te zorgen dat er geen afval in jouw straat wordt gedumpt? Steek de handen uit de mouwen om jouw buurt schoon te houden en spreek elkaar aan op ongewenst gedrag.

Een voorbeeld van deze aanpak, is het project Adopteer een container (*). Dit project, dat onder andere in Amsterdam en Rotterdam wordt toegepast, zet in op de activering van inwoners bij het aanpakken van afval in de wijk en zorgt ervoor dat inwoners zich mede verantwoordelijk voelen voor de leefbaarheid in hun wijk. In beide steden heeft de uitrol van dit project gezorgd voor een aantoonbare afname van het aantal bijplaatsingen.

 

Het tweede spoor dat wat de VVD betreft gevolgd zou moeten worden, is een actieve handhaving. Bij deze actieve handhaving worden borden geplaatst bij afvalcontainers.  Hierop staat aangegeven wat de hoogte is van de boete is die men riskeert bij het verkeerd aanbieden van afval. Boa’s houden de hotspots goed in de gaten en delen boetes uit wanneer een dader wordt betrapt. De wijkagent of Boa’s gaan preventief langs deuren en gaan het gesprek aan met inwoners over de regels rondom het aanbieden van afval, waarbij ook wordt gewezen op de gevolgen wanneer deze regels niet worden nageleefd. Deze boodschap wordt regelmatig herhaald via huis aan huis bladen en social media.

Omdat bijplaatsingen vaak later in de avond plaatsvinden, dient wat de VVD betreft ook ingezet te worden op mobiel cameratoezicht. Hierbij dienen camera’s dusdanig te zijn opgesteld dat de kentekens van degene die afval achterlaten, kunnen worden uitgelezen en de eigenaren van deze auto’s kunnen worden beboet.


Het hiervoor geschetste tweesporenbeleid zal inspanningen vragen van zowel inwoners als handhavers. Wij zijn er echter van overtuigd dat het invoeren en consequent volhouden van deze aanpak, zal leiden tot een structurele afname van het aantal bijplaatsingen en hiermee tot een verhoging van het woonplezier van onze inwoners. Een leefbare stad begint bij jezelf!

 

(*) https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/in-rotterdam-adopteerden-al-830-inwoners-een-afvalcontainer/