Park Schothorst: co-creatie Schothorsterlaan 88

Gelet op het schreeuwende tekort aan woningen blijft de VVD inzetten op extra woningbouw. De stad groeit hard en tot 2030 zijn er ongeveer 1,000 woningen per jaar nodig om iedereen te kunnen huisvesten. Vanuit dit woningtekort is het college op zoek gegaan naar alle mogelijke locaties waar nog woningen kunnen worden gerealiseerd. Dit betreft bijna alles wat je maar kunt verzinnen, van tijdelijke woningen (bijv. de studentenwoningen aan de Eem), ombouwen van kantoren (bijv. De Amersfoortse) maar ook kleine woningbouwprojecten (bijv. manege aan de Leusderweg) of Langs Eem en Spoor met de Wagenwerkplaats en de Kop van Isselt. Echter grote projecten zijn er niet veel en duren lang om te ontwikkelen, daarom zijn ook de kleinere projecten nodig. Vele kleine projecten maken ook veel woningen en een van deze mogelijke kleinere projecten ligt op de Schothorsterlaan 88.

De Schothorsterlaan 88 ligt naast Park Schothorst en maakt dus geen onderdeel uit van het park. Voor de ontwikkeling van dit perceel hoeft niet veel gedaan te worden. Hier stond vroeger een boerderij en de bestemming is onveranderd gebleven. Hier mag dus gewoon worden (her)bouwd. Aangezien het perceel eigendom is van een aan de gemeente gelieerde organisatie (Amfors) moet dit tot de mogelijkheden behoren, maar dit zal niet goedkoop zijn. Bouwgrond is duur.

Met de presentatie van de eerste plannen (60 appartementen) begon de discussie. Hoewel met een valse start, zijn hier ook goede zaken uit naar voren gekomen. Vele belanghebbenden hebben zich gemeld en de buurt heeft zich georganiseerd en probeert met een positieve insteek tot een betere invulling te komen. Het College heeft dit opgepakt en heeft het aantal appartementen geschrapt om de discussie met de buurt/belanghebbenden te bevorderen.

Dinsdag 14 juli ligt een raadsvoorstel voor waarin een groep belanghebbenden BPS (Behoud Park Schothorst) met een proces voorstel komen om in co-creatie de Schothorsterlaan 88 te ontwikkelen, waarbij volgens BPS, drie uitgangspunten moeten worden gehanteerd:

  • Niet meer verkeer
  • Niet groter dan de oorspronkelijke bebouwing
  • Passend in het park

Hierbij ziet BPS een sleutelrol voor haarzelf weggelegd en wil als eerste met de gemeente en grondeigenaar aan tafel, waarna in een later stadium andere belanghebbenden mogen aanschuiven. Denk hierbij aan de eerder gepresenteerde plannen zoals een stadsboerderij, Knarrenhof of sportaccommodaties.

De VVD vindt dat de ontwikkeling van de Schothorsterlaan 88 niet tot gevolg mag hebben dat dit leidt tot bezuinigen of zelfs lastenverzwaring. De VVD kan zich niet vinden in de eerste twee uitgangspunten van BPS. Door de vierkante meters en verkeersbewegingen te beperken worden de mogelijke ontwikkelingen enorm beperkt. Daar komt nog bij dat iemand dit moet betalen. Met minder bebouwing wordt het moeilijker om een sluitende financiering te krijgen. De VVD vindt dat gemeente Amersfoort (en/of Amfors) niet voor deze kosten kan of mag opdraaien. Zeker gezien de onzekere financiële tijden die Amersfoort tegemoet gaat.

De initiatiefnemers zijn geen eigenaar van de grond, maar willen wel een claim en beperking leggen op het ontwikkelen van de grond. De VVD vindt dat dit niet kan, dit staat haaks op de liberale principes over eigendomsrecht, zelfs al zou de gemeente eigenaar zijn van deze grond.

De VVD zal daarom een amendement indienen met drie punten:

  1. Budget neutrale ontwikkeling van de Schothorsterlaan, met reële grondwaarden en zonder buitengewone subsidies, zodat de ontwikkeling van de Schothorsterlaan niet leidt tot lastenverzwaring of extra bezuiningen,
  2. Beperking van co-creatie voor een periode van 2 jaar, zodat de gemeente Amersfoort weer aan zet is als het niet tot een financieel haalbaar plan komt.
  3. Voorkeur voor woningbouw, eventueel gecombineerd met een sociaal maatschappelijke invulling. Immers in de gehele discussie hebben de woningzoekenden zich nog niet gemeld.


Dirk Dekker

Raadslid VVD Amersfoort