Yes! Het Bosbad gaat open. Maar gaat dat allemaal wel goed?

De VVD is zoals bekend een warm voorstander van bewegen en sporten. Goed voor de gezondheid, maar vooral ook erg leuk om te doen. Wij gunnen het daarom iedereen van harte om een frisse duik te nemen in het Bosbad.

Maar dit moet wel op een verantwoorde en veilige wijze mogelijk zijn voor bezoekers, medewerkers en vrijwilligers van het Bosbad. Gelet op de corona situatie, vragen wij ons af hoe het college dit voor zich ziet. Veel mensen zullen op warme dagen het Bosbad willen bezoeken, waardoor het in de praktijk wellicht niet mogelijk blijkt om 1,5 meter afstand te bewaren met alle risico’s vandien voor de overdracht van het virus. Verder maakt de VVD zich zorgen over wat er gebeurt, wanneer mensen in de wachtrij te horen krijgen dat zij niet naar binnen mogen omdat het maximum aantal bezoekers op het zwembadterrein is bereikt. Velen zullen teleurgesteld naar huis  gaan, maar er zullen ook de nodige mensen blijven wachten tot er alsnog ruimte is, met alle gevolgen vandien voor het houden van afstand ook buiten het zwembad terrein.

Wij willen daarom weten welke maatregelen het college gaat nemen om ervoor te zorgen dat het bezoeken van het Bosbad op een veilige en verantwoorde manier kan plaatsvinden, en waarbij de naleving van de RIVM regels kan worden gewaarborgd.


De VVD wilt daarom graag antwoord op de volgende schriftelijke vragen:

1.Welke maatregelen gaat het college nemen om de 1,5 meter afstand regel en hiermee de veiligheid van de bezoekers van het Bosbad te waarborgen?

2. Welke rol ziet het college hierin weggelegd voor de BOA’s?

3. Bij mooi weer zullen veel mensen zich melden bij de kassa’s van het Bosbad, terwijl er maar een beperkt aantal mensen toegelaten kan worden, gelet op de corona regels. Welke acties zullen worden ondernomen om ervoor te zorgen dat ook in de rij voor de kassa 1,5 meter afstand wordt aangehouden en men zich hieraan ook houdt?

4. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat virusdeeltjes enige tijd kunnen overleven op oppervlakken zoals plastic en roestvrij staal. Welke hygiëne maatregelen worden getroffen om ervoor te zorgen dat de toiletten in het zwembad ‘corona proof’ zijn, en de kans op besmetting via oppervlakken wordt geminimaliseerd? 

5. Heeft het college nagedacht over wat te doen, mocht in de praktijk blijken dat de 1,5 meter afstand regel (zowel op het zwembadterrein als bij de kassa’s) niet handhaafbaar is en hiermee de volksgezondheid in gevaar komt?

Hanneke Lap

Raadslid VVD Amersfoort


De beantwoording op de vragen vindt u hier.