Zorgen om vermoeidheid werknemers gemeente en stuwmeer van vakantiedagen.

De Corona uitbraak heeft Nederland de afgelopen periode in haar greep gehad. Hoewel we hard werken aan het nieuwe normaal en het weer op gang brengen van de economie, valt niet te ontkennen dat de productiviteit over de afgelopen maanden lager dan normaal is geweest. Voor de VVD is het belangrijk dat ook de gemeente bij de toenemende versoepeling van de Corona regels weer op volle kracht gaat draaien. Er moet weer volop ingezet worden op de dienstverlening aan de stad en de lopende en op te starten projecten.

In het bedrijfsleven valt op dat thuiswerkende medewerkers minder genegen zijn om vakantiedagen op te nemen tijdens de Corona crisis. Bij gebrek aan spontane uitjes of de mogelijkheid om op vakantie te gaan werken mensen door. Een gevolg hiervan is dat werknemers meer vermoeid zijn door het gebrek aan opgenomen vrije dagen.

Hoewel het thuiswerken efficiënt gaat, wordt het opstarten van nieuwe projecten en het spontaan bij elkaar binnen lopen om elkaar bij te praten gemist. Dit heeft een effect op de efficiëntie van de bedrijfsvoering. Zodra er weer voldoende ruimte is in de Corona maatregelen om veilig dagjes weg te gaan of op vakantie te gaan, zullen veel mensen hiervan willen profiteren. Tegelijkertijd is dit het moment dat er weer efficiënter samengewerkt kan worden.

De VVD wil voorkomen dat wanneer er weer efficiënt samengewerkt kan worden veel mensen tegelijk hun uitgestelde verlof gaan opnemen zodat de projecten en dienstverlening nog langer op een lager pitje draaien. Daarom stelt de VVD de volgende schriftelijke vragen aan het college.


  1. Is er bij de werknemers van de gemeente Amersfoort een soortgelijke trend zichtbaar als in het bedrijfsleven waarbij werknemers vrijwel geen vakantiedagen op hebben genomen sinds het begin van de COVID-19 maatregelen? Zo ja, kunt u inzicht geven hoe het opnemen van vakantiedagen in 2020 verschilt met voorgaande jaren?
  2. Is het bij het college bekend of er meer vermoeidheidsklachten bij werknemers van de gemeente Amersfoort zijn dan normaal in dezelfde periode? Zo ja, welke maatregelen worden er genomen om oververmoeidheid te voorkomen?
  3. Bij veel bedrijven worden werknemers opgeroepen om voor een bepaalde datum een minimum aantal vakantiedagen te hebben opgenomen. Ook wordt er bij bedrijven en overheden gesproken over het inleveren van vakantiedagen1. Is het college bekend met dergelijke oproepen en overweegt men dit ook toe te passen in de gemeentelijke organisatie? Is het college hierover in gesprek met de OR


Maarten Flikkema

Fractievoorzitter VVD Amersfoort


De beantwoording op de vragen vindt u hier.