Iedereen de auto uit?

Moeten straks de bouwvakkers, kraamhulpen, vertegenwoordigers, zzp’ers etc. allemaal de auto uit en met de fiets of het OV naar hun werk? Dat kan niet vindt de VVD.

Vandaag (26 mei 2020) neemt de Raad een belangrijk besluit. Met het vaststellen van de (bouwstenen voor de) Omgevingsvisie wordt richting gegeven aan hoe “het Amersfoort van de toekomst” eruit zou kunnen zien. Dit is heel breed en omvat gebieden zoals wonen, werken, samenleven, verkeer en vervoer, groen, duurzaamheid en buitengebied. Zoals hieruit kan worden opgemaakt, omvat het een integrale ontwikkeling van de stad.

De VVD maakt zich zorgen over de mobiliteit in deze visie. De uitwerking moet nog plaatsvinden en gebeurt aan de hand van onderzoeksvragen waar samen met de stad een antwoord op wordt gezocht. Het is nu net de formulering van de vragen waar de VVD zich zorgen over maakt. Immers de vraag stellen is deze beantwoorden, en wat uit de formulering duidelijk naar voren komt is dat dit geen open vragen zijn maar dat gestuurd wordt naar een beperkt aantal uitkomsten die strijdig zijn met liberale inzichten inzake keuzevrijheid op het gebied van vervoer.

De bouwstenen voor de Omgevingsvisie heeft een uitgesproken voorkeur voor de voetganger, fiets en openbaar vervoer als het om mobiliteit gaat. In haar 8 vraagstukken zoekt de visie hiervoor ruimte en probeert ook invulling te geven aan het terugdringen van auto gebruik/bezit. Daarnaast worden parkeren in de openbare ruimte en/of autogebruik als ongewenst neergezet.

Uiteraard staan in de visie er nog enkele ‘verzachtende’ woorden omheen, maar de onderliggende boodschap is voor de VVD duidelijk. De Amersfoorter wordt uit de auto gedreven en ‘gedwongen’ te voet, fiets of met het OV te gaan, dit terwijl recente peilingen aangeven dat mensen het OV willen gaan mijden als gevolg van de coronacrisis. Over capaciteit in het OV in een anderhalvemetersamenleving nog maar te zwijgen. De VVD wil dat de auto als een volwaardige optie wordt beschouwd en dat de Amersfoorter zelf mag kiezen hoe hij/zij zich wil verplaatsen. Zeker als het gaat om inwoners die afhankelijk zijn van vrijheid in vervoerskeuze voor hun werk, zoals bouwvakkers, kraamhulp, vertegenwoordigers en veel zzp’ers. Bij de uitwerking van de vraagstukken zal de VVD ook voor deze Amersfoorters op blijven komen. Wat ons betreft staat  niet ter discussie dat inwoners nu, maar ook in de toekomst zelf kunnen kiezen of ze gebruik willen maken van een auto, dan wel het OV of fiets.


Dirk Dekker

Raadslid VVD Amersfoort