De VVD stelt schriftelijke vragen naar aanleiding van vechtpartij langs de Eem

De VVD is geschrokken van de drukte op straat met Hemelvaart. In de binnenstad maar ook langs de Eem was het zo druk dat het vrijwel onmogelijk was om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Wij hebben er uiteraard begrip voor dat mensen er met mooi weer op uit willen gaan, maar het risico van de overdracht van het virus, dient niet onderschat te worden. Bij de Eem, liep het zoals bekend uit de hand toen jongeren geen gehoor gaven aan de oproep van BOA’s om zich te houden aan de veiligheidsmaatregelen. Ook op diverse andere plekken in Nederland ontstonden op Hemelvaart rellen en vechtpartijen, met als triest dieptepunt IJmuiden waar vier BOA’s ernstig gewond raakten.

Het Pinksterweekend staat voor de deur en ook de zomervakantie start binnen afzienbare termijn. Perioden waarin veel mensen vrij zijn en bij mooi weer massaal parken en stranden zullen worden bezocht. De VVD maakt zich, gelet op de voornoemde recente gebeurtenissen, zorgen over de veiligheid van inwoners en het risico op verspreiding van het virus. Ook willen wij aandacht vragen voor de positie van BOA’s en de lastige taak die op hen rust om, bij een versoepeling van de maatregelen en een afkalvend draagvlak voor dezemaatregelen, toch veilig en verantwoord te kunnen blijven handhaven.

Wij stellen daarom de volgende vragen aan het college:


1. Welke acties heeft het college ondernomen om herhaling te voorkomen van incidenten zoals recent bij de Eem, en welke aanvullende maatregelen zullen er nog worden genomen?

2. Heeft het college al nagedacht over maatregelen om te komen tot meer spreiding van mensen zodat grote drukte op één plek wordt voorkomen? Zo ja waaruit bestaan deze en zo nee, waarom niet?

3. Zeker voor jongeren hebben de aanhoudende veiligheidsmaatregelen, waardoor zij niet in een groep mogen samenkomen, een grote impact. Heeft het college er, in het verlengde van de oproep van minister president Rutte, al over nagedacht op welke wijze jongeren betrokken kunnen wordenbij de maatregelen om stapsgewijs weer uit deze lockdown te komen? Zo ja, op welke wijze gaat hieraan invulling worden gegeven en zo nee, waarom niet?

4. Recent werd door de BAO ACP, de vakbond van de BOA’s, onderzoek gedaan waaruit bleek dat bijna 90% van de BOA’s meer geweldsincidenten ervaart sinds het uitbreken van de corona crisis.https://www.gemeente.nu/veiligheid/boa/enquete-helft-van-boas-maakte-sinds-coronacrisis-geweld-mee/

5. Wat is het beeld in Amersfoort en welke signalen ontvangt het college hierover?

6. Welke maatregelen zijn er door het college (al) genomen om de veiligheid van onze BOA’s zoveel mogelijk te waarborgen?

7. Zijn er door het college signalen ontvangen van BOA’s dat hun huidige uitrusting niet voldoet om hun werk veilig te kunnen doen in de huidige corona situatie? Zo ja, waaruit bestaan deze signalen en is het college bereid om met alle betrokken partijen hierover in overleg te gaan?

8. De handhaving zal naar verwachting alleen maar complexer worden nu de maatregelen per 1 juni a.s. zullen worden versoepeld. Overweegt het college om in verband hiermee, aanvullende maatregelen te nemen voor de veiligheid van de BOA’s? Zo ja, welke maatregelen zijn dit en zo nee, waarom niet?