VVD vraagt om actualisatie prostitutiebeleid gemeente Amersfoort

Amersfoort heeft in toenemende mate te kampen met ondermijnende criminaliteit. De meest voorkomende en in het oog springende vorm van ondermijning, is drugshandel. Een vorm van criminaliteit die veel minder zichtbaar is, maar welke minstens zo ingrijpend is voor de slachtoffers, is mensenhandel. Op 12 november jl. sprak de gemeenteraad over het Integraal Veiligheidsplan (IVP) waar dinsdag 3 december over gestemd zal worden. De laatste keer dat het prostitutiebeleid werd geactualiseerd was in 2000. VVD raadslid Hanneke Lap gaf in het gesprek op 12 november jl. aan dat een actualisatie van het prostitutiebeleid cruciaal is in de aanpak van mensenhandel.

Onlangs luidde El Roi, de belangenorganisatie van prostituees in Amersfoort en Utrecht, de noodklok over het prostitutie aanbod op legale sekssites. Uit onderzoek van El Roi bleken allerlei misstanden, zoals signalen over niet-vrijwilligheid van de prostituees en leeftijden onder de in Amersfoort gestelde minimum leeftijd van 21 jaar. En hierbij ging het nog uitsluitend om legale sekssites, wat het ergste doet vermoeden over de illegale markt. Hanneke Lap (VVD): “De kans op uitbuiting en mensenhandel ligt hier op de loer. Duidelijk beleid om mensenhandel in de prostitutie aan te pakken mist in Amersfoort.”

Prostitutie is in Nederland sinds 2000 gelegaliseerd, dit is in veel -met name Oost Europeselanden van de EU- niet het geval. Open grenzen binnen het Schengengebied maakt dat NL een aantrekkelijke uitvalsbasis is voor mensenhandelaren die jonge vrouwen uitbuiten. We zien dan ook dat mensenhandel, net zoals drugscriminaliteit, steeds meer toeneemt in Nederland en dus ook in Amersfoort.

In het debat op 12 november heeft de VVD haar verbazing uitgesproken over de datering van het Amersfoorts prostitutiebeleid. “Hoe kan je als gemeente de aanpak van ondermijning en in het verlengde hiervan mensenhandel, als speerpunten in het Integraal Veiligheidsprogramma hebben terwijl het prostitutiebeleid 19 jaar oud is?” aldus Hanneke Lap.

De wereld waarin wij leven is een heel andere dan in 2000, dus wil je als gemeente slagvaardig kunnen optreden tegen ongewenste uitwassen van prostitutie, dan zal je minimaal dienen te zorgen voor een actueel beleid.

In dit kader hebben wij gewezen naar allerlei andere steden met een vergelijkbaar inwonersaantal als Amersfoort, die dit beleid wél op orde hebben. Saillant in dit kader is dat in onze veel kleinere buurgemeente Soest, onlangs door de raad een Beleidsnota prostitutie en seksbranche is aangenomen, waarin naast een verbetering van het toezicht op de legale markt, ook een aanpak wordt geformuleerd van het groeiende illegale circuit.

De VVD is blij met de toezegging van het college op 12 november aan de slag te gaan met de actualisatie van het prostitutiebeleid. De VVD zal dit proces kritisch blijven volgen en hierover zo nodig een motie indienen met als doel een actueel en effectief prostitutiebeleid in Amersfoort.