Hoogbouw visie

Hoogbouw, een beladen woord in Amersfoort. De een vindt hoogbouw een vloek en de ander vindt hoogbouw een zegen. Nu de gemeenteraad over de hoogbouwvisie mag besluiten, is de VVD positief kritisch over het te nemen besluit. De VVD is blij dat duidelijkheid wordt geschapen over waar wel en niet hoogbouw verwacht mag worden. Wel wil de VVD dat de criteria voor hoogbouw duidelijker en meetbaarder worden, hiervoor dient de VVD een amendement in.

De politiek worstelt al jaren met hoogbouw. Dit is helaas incident gedreven. Zodra het bij de Raad komt, wordt het spannend. Voor en tegenstanders, inclusief omwonenden, andere belanghebbenden melden zich bij de Raad met argumenten waarom het op deze plek wel maar vaker nog niet kan. Wat dan volgt is een traject waar niemand trots op kan zijn. In sommige gevallen valt het besluit zeer snel (Zangvogelweg) of duurt het jaren voordat de kogel door de kerk is (Keerkring). In bijna alle gevallen overheerst het onbegrip bij de inwoners.

En dat terwijl Amersfoort een tekort heeft aan woningen. Tot 2030 zijn nog ongeveer 13,000 extra woningen nodig en hoogbouw is een manier om deze (door verdichting) te kunnen realiseren. Eind 2017 heeft toenmalig VVD-raadslid Koos Voogt een motie ingediend waarin het college werd opgedragen met een Hoogbouw visie te komen. Het doel hiervan is de discussie uit de incidenten te halen en duidelijkheid te creëren waar hoogbouw mogelijk is en zo op andere plaatsen ruimte te maken voor groen, grondgebonden woningen etc.

Op 16 juli is het dan zover. De hoogbouw visie staat op de agenda van de raadsvergadering voor besluit. (https://amersfoort.notubiz.nl/bijeenkomst/568838/De%20Raad%2016-07-2019). Met de hoogbouw visie moet duidelijkheid ontstaan over drie punten (zie pagina 4-5 van de hoogbouwvisie):

·         Waar mag hoogbouw

·         Wanneer mag hoogbouw

·         Hoe toetsen wij hoogbouw

Als VVD fractie zijn wij blij dat er nu eindelijk duidelijkheid komt over waar wel of geen hoogbouw gewenst is. Toch zijn wij wel kritisch over het wanneer en hoe. Als fractie hebben wij hierover een amendement ingediend. De hoogbouw visie (beleid) moet zekerheid bieden aan alle partijen. Dit betekent dat de ontwikkelaars, bewoners en belanghebbenden weten waar hoogbouw kan, maar ook waar hoogbouw aan moet voldoen en hoe het getoetst moet worden. Dit hoort in balans te zijn waarbij iedereen vooraf en achteraf kan zien waarom het aan de eisen voldoet. De huidige hoogbouw visie laat veel punten in het midden.

Enkele punten waar wij als VVD-fractie tegenaan lopen:

Een hoogbouw project moet waarde toevoegen aan de stad. De Hoogbouwvisie heeft dit ingevuld als een bijdrage aan de ambities in het coalitieakkoord, te weten een bijdrage aan groei, duurzaamheid of inclusieve stad. Het laat onbenoemd aan hoeveel van deze ambities het een bijdrage moet leveren (1, 2 of alle ambities?). Aangezien elk hoogbouw project per definitie al een bijdrage levert aan groei vinden wij dit te mager. Als VVD-fractie vinden wij dat hoogbouw aan alle ambities een bijdrage moet leveren en dit ook controleerbaar onderbouwd moet zijn zodat iedereen zelf kan nagaan het project een bijdrage aan de stad gaat leveren.

De Amersfoortse hoogbouw ladder geeft aan dat pas bij meer dan 16 lagen een studie gedaan moet worden naar de effecten op het stadssilhouet, waarbij het een positief bijdrage moet leveren of niet negatief mag beïnvloeden. Ook dit vindt de VVD fractie onvoldoende. De 16 lagen is gekoppeld aan de hoogte van de Onze Lieve Vrouwe toren (OLV). Wij zijn van mening dat je veel eerder al moet kijken of het een impact heeft op het stadssilhouet. Immers op grote afstand is meer dan 16 lagen misschien correct, echter als je dichterbij staat kunnen lagere hoogtes ook al een enorme impact hebben op het stadssilhouet.

Het invoeren van een Hoogbouw Effect Rapportage (HER) vinden wij als VVD een goed plan. Dit geeft duidelijkheid aan waarnaar gekeken gaat worden. Wat voor ons nog ontbreekt is hoe ga je hier dan vervolgens mee om. De lijst met criteria is lang en stel je voldoet aan allesbehalve één? Mag je dan bouwen of niet? Hetzelfde gaat op voor windhinder. Wat betekent het voldoen aan NEN8100:2006? Hiervoor had ik geen wind dus . . . ? NEN normen mogen dan objectief zijn; maar blijft technisch. Zo kun je bijv % koolmonoxide in de lucht meten, maar wat betekend dat voor iemand? Meer dan X% koolmonoxide betekend dat het dodelijk is. NEN normen zijn goed en controleerbaar maar geef een paar woorden meer wat het betekent. Als fractie willen wij geen woud aan nieuwe regels. Wij willen dat de Hoogbouwvisie sturing en kaders geeft hoe dit moet worden afgewogen. Nu wordt dit over de schutting gegooid met “Raad (als leken bestuur) zoek het uit!”.

De hoogbouwvisie geeft duidelijk aan waar hoogbouw gewenst is. Op basis hiervan zal het aanzien van de stad de komende jaren aanzienlijk gaan veranderen. Om de volgende Raad de mogelijkheid te geven om corrigerend te kunnen optreden zonder dat verwachtingen (rechten) worden geschonden hebben wij nu om een evaluatie na 4 jaar gevraagd. Gezien de doorlooptijd van ruimtelijke ontwikkelingstrajecten heeft het geen zin om het eerder te doen en een nieuwe Raad moet na een jaar voldoende ingewerkt zijn om het dossier op te pakken.

Samengevat, met de ingediende amendementen, vinden wij dat de Hoogbouwvisie een goede aanzet is om duidelijkheid te scheppen over hoogbouw.